3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kızılay'dan gönüllü bağış çağrısı

Kızılay Kan Merkezi Zonguldak Şubesi Doktoru Ömer Selim Alan, şube temsilcileri ile bir araya gelerek gönüllü kan bağışçılarından destek istedi. Tüm sivil toplum örgütlerine de çağrıda bulunan Alan, “Kanımızın yetmemesi kanınıza dokunuyorsa, düzenli kan verin” dedi.

Türk Kızılayı’nın ‘Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor’ sloganıyla başlattığı kampanyada Kızılay Kan Merkezi Zonguldak Şubesi Doktoru Ömer Selim Alan, şube temsilcileri ile toplantı gerçekleştirerek gönüllü kan bağışçılarından destek istedi.

Toplantıda konuşan Dr. Selim Alan, “ Halk sağlığının korunması ile yakından ilgilenen Türk Kızılayı’nın bu alanda yürütmekte olduğu önemli faaliyetlerden bir tanesi kan hizmetleridir. Türkiye’nin kan ihtiyacının yüzde 40’ını Türk Kızılayı karşılamaktadır. Bu alandaki hedef, ülke insanının ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin tamamen gönüllü, bilinçli ve düzenli bağışçılardan karşılanmasıdır” dedi.

DÜZENLİ BAĞIŞ ÇAĞRISI

Gönüllü kan bağışçısının yeterli olmadığından Türkiye’de bir yıl içerisinde toplanan kanların yalnızca yüzde 40’ının Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği şekilde Türk Kızılayı tarafından düzenli, gönüllü ve bilinçli kan bağışçıları ile karşılandığını kaydetti.

Dr. Selim Alan, “Gelişmiş ülkelerde güvenli kan bağışçılarının toplam nüfusa oranı yüzde 5 düzeyindeyken, Türkiye’de bu oran yüzde 1.5 civarındadır. Temel ihtiyacımız ülkemize yakışır şekilde, gelişmiş ülkelerdeki gönüllü ve düzenli kan bağışçısı oranlarını yakalamaktır. Bu amaçla, 140 yıllık tarihi birikimi ile ülkemizin en köklü ve güçlü insani yardım kuruluşu olan Türk Kızılayı, son dönemde kan hizmetleri alanında ciddi bir atılım ve gelişim süreci başlatmıştır. ‘Ulusal Güvenli Kan Temini Projesi’ hayata geçirilmiş, 8 ilde bölgesel kan merkezleri oluşturulmuş, yeni kan merkezleri açılmış, hastanelerle otomasyona geçilmiş, toplam kalite yönetimi uygulanmış, modern ve teknolojik altyapı kurulmuştur” diye konuştu.

Dr. Alan, Türk Kızılayı’nın başlatacağı Gönüllü Kan Bağışçısı Davranış Değişikliği Kampanyası için toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulundu. Kanın kaynağı sadece insanda olan, başka bir şekilde üretilemeyen hayat kurtarıcı madde olduğunu vurgulayan Alan, “Kan her vatandaşa bir gün lazım olabilecek bir maddedir. Bu yüzden de gerekli olan gönüllü kan bağışının düzenli yapılmasını gerekmektedir. Kanımızın yetmemesi sizin de kanınıza dokunuyorsa, sadece yarım saatinizi ayırarak binlerce hayat kurtarabilirsiniz, sorumluluk sahibi olan tüm insanları Türk Kızılayı Kan Merkezlerine davet ediyoruz” dedi.

‘Kanımızın yetmemesi kanımıza dokunuyor’ sloganı adı altında başlatılan kampanyaya katılacak olan herkese teşekkür eden Alan, gönüllü kan bağışı için destek çağrısını yineledi.

.
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2008 Pazartesi 17:12:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?