3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kızını usulsüz işe alan başkana hapis

Zonguldak'ın Karaman Belde Belediye Başkanı AKP'li Yusuf Alboğa, kızını belediyeye usulsüz işe yerleştirerek, "Görevini kötüye kullandığı" gerekçesiyle açılan davada 2 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

1999 yılında yapılan yerel seçimlerde DSP'den Karaman Belde Belediye Başkanlığı'na seçilen 47 yaşındaki Yusuf Alboğa, iddiaya göre, evli olan kızı Muradiye Yağız'ı önce belediyenin Yazı İşleri Müdürlüğü'nde sözleşmeli olarak işe başlattı. Başkan Alboğa, Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) baraj puan olan 70'in altında kalan kızı ile birlikte 3 kişiye, 2001'de belediye meclisinin aldığı karar ile kadro verdi. Muradiye Yağız, daha sonra kurumlararası geçiş hakkını kullanarak, İl Özel İdare Müdürlüğü Personel Servisi'ne geçti.

Yusuf Alboğa, 2004'te yapılan yerel seçimlerde AKP'den ikinci kez başkan seçilirken, belediyedeki usulsüzlük şikayetleri üzerine İçişleri Bakanlığı müfettişleri 2005 yılı başında inceleme başlattı. Müfettişlerin yaptığı incelemede, Başkan Alboğa'nın kızı Muradiye Yağız'ın KPSS'de barajı geçememesine rağmen usulsüz olarak işe alındığı tespit edildi.

Bunun üzerine Başkan Alboğa ile Muradiye Yağız'ın işe alınması kararına Belediye Başkan Vekili olarak imza atan meclis üyesi Şahin Erçetin hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunuldu. Zonguldak 2'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonucunda, Başkan Alboğa ile AKP'li belediye meclis üyesi Şahin Erçetin, "Görevlerini kötüye kullandıkları" gerekçesiyle 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. Başkan Alboğa'nın karara itiraz etmesi üzerine dosya temyize gönderildi. Yargıtay 4.Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı onadı.

Başkan Alboğa, istifa dilekçesini Zonguldak Valiliği'ne vereceğini belirterek şöyle konuştu; "Yargıtay'ın kararı bana ulaştı. O dönemde ben senelik izindeydim. Benim yerime vekaleten bakan meclis üyesi Şahin Erçetin, 3 kişinin işe alınması kararını imzalamış. KPSS'de kızım 70 puanın altında kalınca sınavı kazanamadı. Buna rağmen kızımı işe almış oldum. Usulsüzlük buradan kaynaklanıyor. Ben iyi niyetimin kurbanı oldum.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2008 Salı 19:04:52
Güncelleme :8 Ocak 2008 Salı 19:18:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?