3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Köksal Toptan Zonguldak'ta

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Zonguldak Belediyesi tarafından organize edilen '2008 Zonguldak 1. Edebiyat Şenliği'ne katıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, edebiyat hayatını inşa eden yazarların eserlerini okumak, yaşatmak ve onların düşüncelerinden ilham alarak geleceği yakalamanın ve kurmanın herkesin görevi olduğunu belirtti. Toptan, insanlara en anlamlı eserleri sunan edebiyatçıların ve sanatçıların barışın, umudun ve dostluğun elçiliğini yaparak toplumların yakınlaşmasına önemli katkı sağladığını söyledi. Kendi tarihi değerlerimizin yanı sıra edebiyat birikimine sahip bir ülke olduğumuzu anlatan Toptan, Dede Korkut'tan Yunus Emre'ye, Mevlana'dan Karacaoğlan'a, Mehmet Akif'den Yahya Kemal'e ve yakın bir tarihte kaybettiğimiz Fazıl Hüsnü Dağlarca'ya kadar çok sayıda edebiyat çınarı yetiştirmiş bir ülke olduğumuzu anlattı. Daha 8. yüzyılda Kaşgarlı Mahmut eliyle o tarihlerde dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş Divan-ü Lügat-it-Türk'ü yazan bir milletin çocukları olduğumuzu anlatan Toptan, şöyle konuştu: "Edebiyatın farklı dallarında eşsiz eserler bırakmış, adını sayamayacağımız edebiyatçıların hepsi milletimizin duygu ve düşünce zenginliğini göstermesi bakımından bize çok önemli geçmiş ifade etmektedirler. Atatürk'ün gösterdiği çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak için toplum olarak edebiyat ve sanata gereken değeri mutlaka vermeliyiz."

Toptan, edebiyat, kültür ve sanat birikimiyle Türkiye'nin değişen dünyanın saygın ve güçlü bir üyesi olma yolundaki yürüyüşünü sanatta, kültür ve edebiyatta büyük adımlar atarak sürdürmesi gerektiğini belirtti.

"Edebiyat hayatımızı inşa eden yazarlarımızın eserlerini okumak, yaşatmak ve onların düşüncelerinden ilham alarak geleceği yakalamak ve kurmak hepimizin görevidir" diyen Toptan, insanlara en anlamlı eserleri sunan edebiyatçılar ve sanatçıların, barışın, umudun ve dostluğun elçiliğini yaparak toplumların yakınlaşmasına önemli katkı sağladığını anlattı.

Sanat ve edebiyatın evrensel niteliğe ulaştığı zaman tüm dünyanın konuştuğu ortak bir dile dönüştüğünü belirten Toptan, şöyle konuştu: "Bütün toplumlar, bu alanlardaki birikimlerini insanlığın hizmetine sunmaya çalışmaktadır. Yayınlanan kitap sayısı artmakta, kitap fuarları çoğalmakta ve genç ziyaretçilerle de dolup taşmaktadır. Artık yazarlarımızın eserleri her alanda başkalarıyla boy göstermekte, ödül almaktadır. Orhan Pamuk, bunun en yakın ve çok güzel bir örneğidir. Edebiyatta eserlerin başka dillere tercüme edilerek, kitapçı vitrinlerini süslemesi, oralardan geçen bütün insanımıza büyük ve eşsiz bir gurur vermektedir. Bütün bu gelişmeler Türk edebiyatının evrensel niteliğini göstermektedir. Bu başarılar, Türkiye'nin uluslararası alandaki konumunu güçlendiren önemli bir ilki oluşturmaktadır. Bununla gurur duymaktayız. Ancak, bu başarıları yeterli görmüyoruz. Edebiyatçılarımızın artık daha çok okunmasını, tanınmasını ve ödül almasını istiyoruz."

YAHYA KEMAL'İ ANDIK

Yahya Kemal Beyatlı'nın ölümünün 50. yıldönümü dolayısıyla Mecliste çok anlamlı bir etkinlik düzenlediklerini hatırlatan Toptan, Meclis'in bundan sonra da edebiyat ve kültür alanındaki çalışmalara desteğini sürdüreceğini söyledi. Son yıllarda bu alanda çıkarılan yasaların bu hassasiyetin çok belirgin ifadesi olduğunu anlatan Toptan, sözlerine şöyle devam etti: "Meclis olarak yasama görevimizin dışında kültürel etkinliklere de destek vermekteyiz. Çok sayıda etkinliğe ev sahipliği yapmaktayız. Son olarak Türk edebiyatının yetiştirdiği en büyük çınarlardan biri olan Yahya Kemal Beyatlı'nın aramızdan ayrılışının 50. yıldönümü dolayısıyla Meclis'te çok anlamlı bir etkinlik düzenledik. Meclisimiz bundan sonra da edebiyat ve kültür alanındaki çalışmalara desteğini sürdürecektir. Bu tür etkinliklerin emeğin başkenti Zonguldak'ta sanat ve edebiyat dünyasını zenginleştireceğine inanıyorum."

SOSYAL BİLİMLER LİSESİ ÇAĞRISI

Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca da kentin sanat ve kültürel hayatına katkı sağlamayı amaçladıklarını, bu konuda her türlü çalışmayı desteklediklerini söyledi.

Gonca, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2003 yılında hayata geçirilen Sosyal Bilimler Lisesi açılması projesi kapsamında 14. lisenin Zonguldak'a açılması konusunda destek çağrısında bulundu.

Edebiyatın malzemesi ve muhatabının insan olduğunu anlatan Gonca, şöyle konuştu: "Edebiyatın her türünde asıl amaç insanı anlatmaktır. Bunun içindir ki, duyguların, olayların, fikirlerin toplum içinde hatta kuşaktan kuşağa aktarılmasını sağlayan en akılcı yoldur edebiyat. Kağıt üzerinde dökülen her bir kelime, her bir cümle sadece yazarının yaşadığı ülkeyi değil ulusların birbirini anlamasını, tanımasını, farklı kültürlerin ortak paydalarda buluşmasını sağlayan en etkili yoldur. Sanat dünyanın ortak dilidir. Bizde 3 gün boyunca devam edecek şenlik boyunca bu ortak dili konuşacağız."

Etkinlikte, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Oda Orkestrası'nın konser vermesinin ardından Toptan'ın eşi Saime Toptan'ın çalışmalarını anlatan sinevizyon gösterisi sunuldu. Kentteki değişik okullardaki öğrenciler Saime Toptan'ın şiirlerini okudu. Daha sonra Saime Toptan da ''Eşime hitaben kızım için yazdığım bir şiiri paylaşmak istiyorum'' diyerek bir şiirini seslendirdi.

Belediye Başkanı Gonca, Saime Toptan ile XS Ajans Reklam ve Organizasyon'un sahibi Özge Özeldi'ye plaket ve çiçek verdi. Tören sırasında Köksal Toptan, yanına gelen küçük bir öğrenciyi severek bir kalem hediye etti.

SALON BİR ANDA BOŞALDI

Daha sonra Şair Kahraman Tazeoğlu'nun şiir dinletisi başladı. Dinleti öncesinde bir anda salonun bir anda boşalması dikkat çekti. Şair Tazeoğlu, dinleti öncesinde yaptığı konuşmasında "Salonda pek fazla kişi kalmadı ama o kadar yol gelmişken iki şiir okuyalım. Edebiyatçının işi zor. Yaşadığı çağdan sorumludur. Dünyanın neresine dönerse dönsün yarısı arkasında kalır. Bu gibi etkinliklerde kendisini tanıtma, anlatma ve sanatını gösterme fırsatı bulur" dedi. "Git" isimli şiirini seslendiren Tazeoğlu, şiir kitaplarının çıkmasından sonra insanların kendisine sorduğu şiirlerinde neyin dikkate alınacağı sorusuna da "Kocasından ayrılan kadını ve arkasından şiir yazarak meşhur alan bir kişinin hikayesinin anlatıldığı "Aras" isimli şiirini okuyarak cevap verdi. Okuduğu şiirin ardından Kahraman Tazeoğlu, şöyle konuştu: "Şiirlerde dikkate alınması gerekenin yazan mı yazdıran mı tekrar tartışılması gerekir. Bayanlar daha duygusal, sulu göz ve şiire yakındır. Ama en iyi şairler erkeklerden çıkar derler. Bunun nedeni de şu olsa gerek, Kadınlar aşktır, şiirin kendisidir. Kendilerini anlatamazlar. Onları en iyi görenler ve anlatanlar erkekler olduğu için en iyi şairler erkeklerdir."

KİTAP FUARINA İLGİ

Şair Kahraman Tazeoğlu'nun şiir dinletisinin ardından AKM'deki kitap fuarını gezen Toptan, sergilenen kitaplardan çok sayıda satın alarak parasını ödedi. Yazarlarına kitapları imzalattıran Toptan, 5 adet çocuk kitabı aldı. Köksal Toptan fuarda yazarlarla sohbet ederken eşi Saime Toptan da 'Şiirde Yaşamak'' adlı kitabını imzaladı. AKM çıkışında kendisini bekleyen öğrencilerle fotoğraf çektiren Toptan, çocuklara oyuncak ve üzerinde TBMM amblemi bulunan şapka hediye etti.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2008 Pazar 10:53:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?