3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Köktürk sordu, Çağlayan cevapladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Sanayi ve Ticaret Bakanı M. Zafer Çağlayan'a bir soru önergesi sundu.

Çağlayan da soru önergesini cevapladı.
Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak'ın bölgesel veya sektörel teşvik kapsamına alınıp alınmayacağı konusunda Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a soru önergesi sundu.


Köktürk, Çağlayan'a sunduğu soru önergesinde,
"Zonguldak yoğun göç vermektedir, işsizliği de yoğun bir şekilde yaşamaktadır. Hal böyleyken teşvikli iller kapsamına niye alınmamıştır" diye sordu.


Köktürk, bakanın verdiği cevaba da değindi. Köktürk, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: "Sayın Bakan, bir soru önergemize bizzat tarafınızca verilen yanıta göre, Zonguldak ilimizde, 2004 ve 2008 yılları arasında tam 8 bin 403 esnaf ve sanatkarımız iş yerini kapatmak zorunda kalmıştır. Kapatma nedenlerine baktığımızda, bunlardan sadece 48'i tacir olmuş, diğerlerinin tamamı ya işi terk etmiş ya Zonguldak'ı terk etmiş ya da iflas etmiştir. Diğer bir sorumuza yine tarafınızca bizzat verilen yanıta göre,


Zonguldak'ta 7 bin 605 esnaf ve sanatkarımız sosyal güvenlik prim borcunu ödeyememektedir. Ödenemeyen prim borcu miktarı eski parayla 102 trilyon, yeni parayla 102 milyon TL'dir. Bildiğiniz üzere Zonguldak yoğun göç vermektedir, işsizliği de yoğun bir şekilde yaşamaktadır. Hal böyleyken teşvikli iller kapsamına alınmamıştır. Bu tablo karşısında Zonguldak ilimizi bölgesel veya sektörel teşvikli iller kapsamına almayı düşünüyor musunuz? Şayet düşünüyorsanız bunu ne zaman gerçekleştireceksiniz?"


Köktürk'ün bu soru önergesini Çağlayan da cevapladı.
Çağlayan, cevabında şunları söyledi: "Zonguldak'ın teşvik kapsamına alınması konusuna gelince, ifade ettim bir kez daha ifade etmek istiyorum. Efendim, biz girişimci bilgi sistemi ve sanayi stratejisi hazırlığından sonra teşvikle ilgili uygulamalar, Teşvik Uygulamaları Genel Müdürlüğü, onun bağlı olduğu Hazine Müsteşarlığı, onun da bağlı olduğu Devlet Bakanlığı uhdesinde ancak Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda Teşvik Uygulamaları Genel Müdürlüğünün yapacağı çalışmalar, bizim yapacağımız çalışmalar üst üste
geldikten sonra Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda hangi illerin, hangi bölgelerin, hangi sektörlerin nasıl bir teşvik kapsamı içine gireceği orada şekillenecek. Yani, şu an kurul adına tabii benim bir açıklama yetkim yok."

İha
Yayın Tarihi : 21 Ekim 2008 Salı 15:28:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?