3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Köktürk'ten TBMM'ye soru önergesi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinin cevaplanmasını istedi.


CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, basın özgürlüğü konusunda sıraladığı soruları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplanması için TBMM Başkanlığı'na sundu.


Köktürk, sunduğu soru önergesinde, Başbakan Erdoğan'ın geçen günlerde söylediği "Türkiye artık ne Çetin Altan'ı 300 kez mahkeme kapılarına çağıran ve düşünceyi mahkum eden bir Türkiye'dir ne de Nazım Hikmet'i 12 yıl boyunca hapishanelerde tutan Türkiye'dir" sözünü hatırlatarak "Başbakanlık yaptığınız süre içinde gazeteci, yazar ve karikatüristlere yazdıkları ve çizdikleri ile ilgili davalar açtınız. Bugüne kadar kaç gazeteci yazar ve karikatürist hakkında dava açtınız?" diye sordu.


NE KADAR DAVA AÇILDI

Köktürk'ün sunduğu soru önergesinde şu ifadeler ve sorular yer alıyor: "1 Şubat 2009 tarihinde, gazeteci yazar Çetin Altan'a, Kültür ve Turizm Bakanlığınca değer görülen '2008 Yılı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü' ödül töreninde yaptığınız konuşmada, 'Eleştirel akıl olmadan, eleştiriye tahammül olmadan yol alamayız. Söz olmadan, yazı ve fikir olmadan uygarlık iddiamızı gerçekleştiremeyiz. Farklı düşünmek asla birbirimizi anlamaya en azından anlama çabasına mani olmamalıdır. Demokrasinin temeli, tahammülduygusudur. Eleştirel aklın, farklılıklar arasında diyalogun geçerli olmasıdır. Her türlü düşünceye saygı duyulmasıdır. Bugün mutlulukla ifade ediyorum ki Türkiye artık ne Çetin Altan'ı 300 kez mahkeme kapılarına çağıran ve düşünceyi mahkum eden bir Türkiye'dir ne de Nazım Hikmet'i 12 yıl boyunca hapishanelerde tutan Türkiye'dir. O alıngan, o vehimler üreten Türkiye, artık yerini öz güvene bırakmıştır" dediğiniz ulusal basınımıza yansımıştır.


Buna göre, Yukarıdaki sözlerinizden de anlaşılacağı üzere 'demokrasinin temeli tahammül duygusudur' Ancak Başbakanlık yaptığınız süre içinde gazeteci, yazar ve karikatüristlere yazdıkları ve çizdikleri ile ilgili davalar açtınız bugüne kadar kaç gazeteci yazar ve karikatürist hakkında dava açtınız? Bu davaların kaçını kazandınız, kaçını kaybettiniz? Bu davalar sonucu kaç TL tazminat kazandınız?"
DÜŞÜNCE SUÇLUSU GAZETECİLER
Köktürk, soru önergesinde Başbakan Erdoğan'ın söylediği "Türkiye artık ne Çetin Altan'ı 300 kez mahkeme kapılarına çağıran ve düşünceyi mahkum eden bir Türkiye'dir, ne de Nazım Hikmet'i 12 yıl boyunca hapishanelerde tutan Türkiye'dir" sözlerini hatırlatarak Erdoğan'a şu soruları yöneltti: "İktidarınız döneminde sabaha karşı gazetecilerin evlerinin basılması, yaşı 80 üzerindeki gazetecilerin günlerce sorgulanması, dava edilmesi, 7 muhabirin Başbakanlığa alınmaması, soru soran muhabirlerin azarlanması gibi olaylar göz önüne alındığında bir özeleştiri anlamına mı gelmektedir? Türkiye'de cezaevlerinde düşünce suçlusu olarak kaç gazeteci bulunmaktadır?"

İha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 13:27:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?