3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kooperatif yöneticilerine eğitim

Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından Orman Köyleri Kalkındırma Kooperatifleri Birliği Yöneticileri’ni kapsayan eğitim uygulama programı yapıldı.


Zonguldak, Bartın, Karabük illeri ve ilçeleri Orman Köyleri Kalkındırma Kooperatifleri Birliği Yöneticileri’ni kapsayan eğitim uygulama programı Bakacakkadı 100.Yıl Atatürk Hizmet Köyü’nde gerçekleştirildi.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Yapılan eğitim programına Genel Müdürlük adına Reşit Uzel, İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, OR-KOOP Zonguldak Bölge Birliği Başkanı Sabri Özgün, Şube Müdürü Celal Karpuz, Makine Mühendisi Dr. Mithat Altıntaş, Araştırma Görevlisi Hikmet Batuhan Günşen ve Kooperatif yöneticileri katıldı.


Açılış konuşmalarını OR-KOOP Zonguldak Bölge Birliği Başkanı Sabri Özgün, İl Çevre ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun, Genel Müdürlük adına Reşit Uzel yaptı.
Eğitim uygulama programında ilk konuşmayı OR-KOOP Zonguldak Bölge Birliği Başkanı Sabri Özgün yaptı. Uzman kadroları ile birlikte proje uygulama konusunda bilim ve teknoloji bakımından kooperatifçinin yanında olacağını dile getiren Özgün şunları kaydetti:
“Bugüne kadar kooperatifçilik konusundaki çalışmalarımız tamamen orman envali üretimi yaparak faaliyette bulunmuş ve bulunmaktayız. Bundan sonraki çalışmalarımızda kooperatifçiliğin proje uygulama bazında faaliyet göstererek orman envali üretimi yanında orman tali ürünlerinde projeye dayalı çalışmalar yapmak için gereken hassasiyeti göstereceğimize inancım tamdır.

Bu vesile ile yapılan kooperatifçiliğin geliştirilmesi ve eğitim seminerinin bölgemize ve siz kooperatifçilere hayırlı olmasını diler çalışmalarınıza proje uygulama bazında ağırlık vermenizi ne kadar önemli olduğunu ve kooperatifçilerimize proje uygulamak istemeleri halinde üst birlik olarak daima destek olacağımızın bilinmesine, uzman kadromuzla birlikte sizlere proje uygulama konusunda her türlü bilim ve teknoloji bakımından yanınızda olacağımızı belirtmek isterim.”
Daha sonra konuşma yapan İl Çevre Ve Orman Müdürü Nazmiye Uzun şunları kaydetti:
”Bakanlığımız ORKÖY Genel Müdürlüğümüzce Ormanlarımızın korunması geliştirilmesi, genişletilmesi, işletilmesi hedeflerini ulaşılmasını sağlamak için orman içi ve bitişiği köylerde yaşayan halkın ekonomik güçlerini artırmak temel ilke olarak benimsenmiştir. Bu amaca yönelik olarak da orman köylüsüne ormanı ile iç içe barışık olarak yaşaması ile sürdürülebilir ormancılığı geliştirmek amacı ile çeşitli kollarda farklı faaliyetleri hareket ettirmek üzere krediler verilmektedir. ORKÖY Genel Müdürlüğümüzün temel felsefisine uygun olarak da yaklaşık 21 yıl içerisinde bin 749 ünite güneş enerjisi ile su ısıtma tesisi, 398 ünite fenni arıcılık, 886 ünite süt sığırcılığı, 29 ünite besi sığırcılığı, 5 ünite halıcılık, 49ünite seracılık, 11 ünite besi tavukçuluğu, 1ünite eko turizm olmak üzere toplam üç bin 128 aileye ORKÖY kredisi kullandırılmıştır. Ülkemizde 2000 yılı nüfus sayımına göre yaklaşık 8 milyon, ilimizde ise 111 bin orman köylüsü bulunmaktadır.

Türkiye’de orman köylüsünün genel nüfusa oranı yüzde 12 iken ilimizin nüfusunun yüzde 18 i orman köylüsüdür. Kentlerin cazibesi, çekiciliği, kırsalın iticiliği, köyden kentlerin göçlerin artması sonucunda orman köylüsünün sayısında azalmalar olmuş ancak bu azalma orman-köy ilişkilerinde ormana olan baskıyı azaltmamış aksine kentleşme çarpık ve hızlı kentleşme biçiminde seyreden kente göçlerin sosyal problemleri ise daha da artmıştır. İnsanımızı yaşadığı doğasında mutlu edebilmek temel felsefemiz olmalıdır. Bakanlığımızca desteklenen orman kooperatiflerimizin gün boyu devam eden bilgilendirme seminerinin uygulanabilirliği dileğim ile seminerin hayırlı olasını diliyorum.”

Son olarak Genel Müdürlük adına konuşma yapan Reşit Uzel kooperatifçilik hakkında bilgiler verdi. Uzel, ”Genel Müdürlüğümüzün amacı orman işletmecisinin korunması süresinde mahrumiyetlerin giderilmesi sosyal, kültürel projelere destek vermektir. Aile işletmelerine ferdi kredi veriyoruz. Genel müdürlüğümüz baştan sona değişik projelerde uyguladı.aile işletmelerinin tek başına sanayi olması kolay değildir. Bu da çok az sayıda kişinin başarabildiği bir şeydir.

Meyvecilik tesisi yapılan İllerimizde çok değişik alanlarda uyguladığımız projeler var. Kooperatifleşme de daha güçlü daha kuvvetli yanına eğitilmiş insanları da alarak ortak insanların ortaya çıktığı bir kooperatifleşmeye doğru buluyoruz. Cin fikirli birileri gerek halkı gerek devleti imkanlarını kendi lehine değiştirmek için kurulan kooperatifi de doğru bulmuyoruz. Kooperatif kurulurken Kooperatifçiliğin ortakları şeffaf olmalı ve faaliyetleri hakkında hesap verebilmelidir. Kooperatif başkanı kendi kasası ile Kooperatifin kasasını ayrı tutabilmelidir” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından eğitim seminerine geçildi. Oturumun sonunda eğitim değerlendirmesi yapıldı

İha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 13:55:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?