3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Köy Enstitülerinin 69. yılı

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi tarafından Köy Enstitüleri'nin 69. kuruluş yıldönümünü nedeniyle konferans düzenlendi.
 

Fakülte tarafından hazırlanan program kapsamında Erdemir Kültür Merkezi'nde "Kuruluşunun 69. Yıldönümünde Köy Enstitüleri" konulu panel yapıldı. Panele, Zonguldak Vali Yardımcısı Ekrem Alyanç, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, öğretim görevlileri ve çok sayıda davetli katıldı. Panel, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayarak, "Bana Mustafa Kemal'i anlat öğretmenim" oratoryası ile devam etti. Panelin açılış konuşmasını Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdal Coşkun yaptı.

Dekan Coşkun, Köy Enstitüsü modelinin bireysel ve toplumsal sorumluluklarını ve gereksinimlerini çağdaş yöntemlerle karşılamayı bilen eğitimciler yetiştirmek amacı üzerine kurulduğunu belirtti. Coşkun, “Türk milletinin Milli mücadele süreci sadece cephelerde sürdürülen sadece süngü savaşı ile tamamlanmış bir süreç değildir. Mustafa Kemal Atatürk'ün 1922 yılında Bursa'da öğretmenlere hitaben yaptığı konuşma bunu net olarak ifade eder. 'Ordularımızın kazandığı zafer sadece eğitim ordusunun zaferi için zemin hazırlamıştır. Gerçek zaferi cahilli yenerek siz kazanacak, siz koruyacaksınız.

Çocuklarınızı ve geleceğinizi ellerinize teslim ediyoruz' bu konuşma büyük Atatürk'ün eğitime ve öğretmene verdiği önemin bir vurgusudur. Temelleri bu dünce sistemi ile atılan ve cumhuriyet tarihinin en özgün, en radikal ve en cesur atılımlarından biri olan Köy Enstitüleri 14 yıllık kısa tarihi içerisinde eğitimi en ideal biçiminde uygulayan üretken eğitimciler yetiştirmenin başarıla bildiği eğitim kurumları olmuşlardır. Geleceğin sağlam temeller üzerine inşa edilebilmesi eğitimin niteliği ve öğretmen eğitiminin kalitesine bağlıdır. Öğretmen yetiştirmede çağın gerekleri göz önünde tutulmalıdır.

Köy Enstitüsü modeli bireysel ve toplumsal sorumluluklarını ve gereksinimlerini çağdaş yöntemlerle karşılamayı bilen eğitimciler yetiştirmek amacı üzerine kurulmuştur. Başarıya ulaşmasına rağmen ne yazık ki sadece 14 yıl açık kalmıştır. Köy Enstitüleri'nin oluşturulmasında emek veren ve aramızdan ayrılanları rahmetle, hayatta olanları saygı ile anıyoruz. Biz bu tür toplantılarda bir araya gelerek, ülkemiz ve milletimiz için yarar sağlayan bilimsel sistemleri bilimsel doğruların ışığında anlatmaya devam edeceğiz” dedi.


Prof. Dr. Ayşe Baysal, yazar Mustafa Aydoğan ve Köy Enstitüleri Çağdaş Eğitim Vakfı Başkanı Erdal Atıcı "Kuruluşunun 69. Yıldönümünde Köy Enstitüleri" konulu paneli sundular. Panel tören anı plaketlerinin verilmesinin ardından son buldu.
 

İha
Yayın Tarihi : 17 Nisan 2009 Cuma 16:18:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?