5
Mayıs
2024
Pazar
ZONGULDAK

Köyde kuduz karantinası

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Temenler köyünde, bir köpekte kuduz hastalığının tespit edilmesi üzerine 6 ay süreyle karantina konuldu

Temenler köyünden Tuncay C.'ye ait köpeğin sahibini ve 2 köpeği de ısırdıktan sonra ölmesi sonucu Çaycuma Gıda Tarım Hayvancılık İlçe Müdürlüğü'ne ihbarda bulunuldu. İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından derhal olay mahalline gidilerek şüpheli köpekten numune alınarak, aynı gün Ankara Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderildi. Gönderilen numunede kuduz hastalığı tespit edilmesi üzerine Çaycuma Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü tarafından köye, kordon ve karantina tedbirleri uygulanmaya başlandı.

DEZENFEKSİYON YAPILARAK, 32 HAYVAN KUDUZA KARŞI AŞILANDI

Hastalığın çıktığı işletme ve çevresindeki hasta köpeğin bütün temas ettiği yerler dezenfekte edilirken, köydeki mevcut kedi ve köpeklerin tamamı kuduz hastalığına karşı aşılandı. Bu çalışmalarda, toplam 32 köpek ve kediye aşı yapıldı.

İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından, insan sağlığı için çok tehlikeli olan kuduz hastalığı ve korunma tedbirleri hakkında da eğitim verildi. Köyün giriş ve çıkışına ‘Kuduz Risk Bölgesi‘ yazılı tabelalar asıldı. Çaycuma Toplum Sağlığı Merkezi'ne de haber verilerek, aşılama ve tedavilerin yapılması sağlandı.

6 AY SONRA KORDON VE KARANTİNA KALDIRILACAK

İlçe Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından Temenler köyüne sık sık ara ziyaretler yaparak hastalığın kontrol ve takibi yapılacak. En son kuduz hastalığı teşhisinden itibaren 6 ay sonra, kordon ve karantina tedbirlerinin kaldırılacağı bildirildi. Temenler Köyü Muhtarı Yaşar Canbaz, köyünde çıkan kuduz vakasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

"Köpek av köpeği, köpeğin sahibi geldi bana 'köpek bağlı köpekte saldırma var' dedi. Biz de bunun üzerine İlçe Tarım Müdürlüğü'ne haber verdik. İlçe tarımdan görevliler geldi gerekli müdahaleyi yaptı. Kuduz olan köpeği 5 metre derinliğe gömdük. Vatandaşı ısırmış onlar da ailece kendileri hastaneye giderek, gerekli olan kuduz aşısı iğnelerini olmuşlar. Köyümüzde çakal çok köylerimize iniyorlar."Temenler köyüne hayvan giriş ve çıkışlarının 6 ay süreyle yasaklanarak, karantinaya alındığı belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Temmuz 2013 Perşembe 17:34:51
Güncelleme :30 Temmuz 2013 Salı 18:04:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?