3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Köylüler'den ilginç korunma yöntemi

Zonguldak'ta çekirge popülasyonunda artış nedeniyle zor anlar yaşayan köylüler, evlerini ve bahçelerini çekirgelerden korumak için ilginç yöntemler geliştirdi.


Çaycuma ilçesi Kadıoğlu köyünde, köylüler arttan çekirgeler nedeniyle zor anlar yaşıyor. Son iki yıldır popülasyonunda artış gözlenen çekirgelerin tüm mahsullerini yediğini söyleyen köylüler, çekirgeler nedeniyle psikolojilerinin bozulduğunu kaydetti. Sezon boyunca emek verdiği mahsullerini çekirgelere kaptırmak istemeyen bazı köylüler, geliştirdikleri kendilerine has yöntemlerle ev, bağ ve bahçelerini korumaya çalışıyor.

Güler Cura evinin yanında bulunan bahçesini, eski halı ve kilim parçaları ile
korumaya çalışıyor. Bahçesinin etrafındaki avlulara halı ve kilim geren Güler Cura, "Bahçeye halı ve kilim çektim. Geçen sene de tüm mahsulümüz ziyan oldu. Bu sene de ne emeklerle yetiştirdim. Yine çekirgelerin saldırısına uğruyor. Evimin kapı ve penceresini açamıyorum. Evimi ya çekirgeler istila ediyor yada kötü bir koku sarıyor. Ne yapacağımı şaşırdım" dedi.


Halise Çıtak isimli yaşlı bir köylü ise biber, fasulye ve domates ekili bahçesini elindeki değnekle dolaşarak, çekirgelerden korumaya çalışıyor.
Kendilerine has yöntemlerle çekirgeleri bağ ve bahçelerden korumak isteyen köylüler, ev ve yollarda yapılan ilaçlama çalışmalarının bağ ve bahçelerde de yapılmasını istiyor

İHa
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 16:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?