3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Köylüye fıkra gibi soruşturma

Zonguldak'ın Devrek ilçesi Nizamlar köyündeki su sorununu imece usulü kendi imkanlarıyla çözen köylüler hakkındaki şikayet üzerine kaymakamlık tarafından soruşturma başlatıldı. 

Devrek'in Nizamlar köyü Kadımehmetoğlu Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, imece usulüyle köylerine su getirdi. 10 yıldır su sorunu yaşayan 60 hane ve 200 kişinin oturduğu mahalledeki vatandaşlar, suyun getirilmesine destek vermeden sudan istifade etmek istediği ileri sürülen 7 gurbetçinin "usulsüz bir şekilde para toplandığı" gerekçesiyle Devrek Kaymakamlığı'na şikayette bulunmasıyla şok oldu. Şikayet üzerine Devrek Kaymakamlığı tarafından köylüler hakkında soruşturma başlatıldı. Kaymakamlığın soruşturmayı tamamlamasının ardından Devrek Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunması beklenirken, olaya köylüler tepki gösterdi. 

Köylerinin su sorununu yoğun çabalarla devlete hiç maliyeti bulunmadan çözdüklerini anlatan köylüler, "10 yıldır susuzluk çeken köyümüzde problemi çözmek için bir kurul oluşturduk. Bu kurul gerekli izin ve onayları aldıktan sonra bu kurulun nezaretinde para toplandı. 200 tonluk bir depo kurularak, 3 kilometrelik mesafeden depoya ve oradan da evlere suyu getirdik. Herkes kendi rızasıyla çalışmalara maddi destek verdi. Parası olmayanlar ise beden gücüyle çalıştı. Köyde yaşayan ve gerek maddi anlamda, gerekse bedenen hiçbir katkı vermeyen bazı köylüler tarafından kaymakamlığa konu yanlış aksettirilip şikayet edildik. Kaymakamlık hakkımızda soruşturma başlattı. İfadelerimizi aldı. Su getirmek için toplanan ve harcanan paraların faturaları ile makbuzları elimizdedir. Yaptığımız çalışma tamamen yasaldır. Bizler tamamen kendi rızamızla mahallemize bu suyu getirdik. Başbakanımızın 'Her şeyi devletten beklemeyin bazı işlerinizi kendiniz halledin' demesine rağmen ne hikmettir ki sorunumuzu kendimiz çözünce soruşturma geçiriyoruz. Su gelmesi için bir 10 yıl daha mı bekleseydik" diye tepkilerini dile getirdi. 

Suyun getirilmesi kararının resmi kayıt altına alınmaması nedeniyle başlatıldığı belirtilen soruşturma hakkında Devrek Kaymakamı Yakup Tat, dosyaları inceledikten sonra konuyla ilgili bilgi vereceğini ifade etti.

...
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2008 Salı 15:20:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?