3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kreş sorunu çözüm bekliyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Devlet Hastanesi'nde çalışan memurlar kreş ve gündüz bakım evi sorunu yaşıyor.


Sağlık-Sen Zonguldak Şube Başkanı Nazım Erduran, sağlık hizmetlerinin daha etkin ve verimli sunulabilmesi, insana daha kaliteli sağlık hizmeti verilebilmesinin en temel koşulunun, bu hizmeti sunan sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesinden geçtiğini söyledi. Erduran, Sağlık Bakanlığı'nın 2007 yılı 8. ayında hastane yönetimlerince 0-6 yaş grubu çalışan çocukları için kreş ve gündüz bakım evi açılması için karar almasına rağmen Ereğli Devlet Hastanesi Başhekimi Muharrem Erdem'in bakanlığın emrini
çiğnediğini ve kreş açmamak için direndiğini iddia etti.

Hastanede çalışan 120 civarında 0-6 yaş grubuna ait çocuk sahibi annenin mağdur edildiğini söyleyen Erduran, "Ereğli Devlet Hastanesi'ndeki 500 civarındaki devlet memuru 400 civarında da şirket elemanı çalışmaktadır. Bu çalışanların da yarısından fazlasını bayanlar oluşturmaktadır. Devlet memuru olup da 0-6 yaş arası çocuğa sahip olan çalışan sayısı 120 civarındadır. Sağlık Sen İlçe Temsilciliğimiz öncülüğünde başlatılmış olan dilekçe kampanyası ile 86 çalışan baştabipliğe kreş hizmetinden faydalanmak istediğini bildirmiştir. Yaklaşık bir yıldan beri hastane idaresinin oyalaması ile karşılaşan sendikamız ve çalışanlar duruma isyan etmektedir. Bazı çalışan anneler gündüzleri çocukları ile mesaiye gelmekte, bazen de nöbetlerini çocukları ile birlikte tutmak zorunda kalmaktadır. Acil, çocuk, cerrahi, dahiliye, kadın doğum ve nöroloji gibi servisler. Günümüzde bazı hastanelerin polikliniklerine muayene için gelen hastaların çocuklarına da gönül rahatlığı
ile bırakabilecekleri mekanları sağladığı düşünülürse, Ereğli Devlet Hastanesi baştabipliğinin kendi çalışanlarına uyguladığı bu zulüm ne ile izah edilebilir" dedi.
Bu sorunun Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi'nde çözüldüğünü anlatan Erduran, "İlimizin en büyük hastanesi olan Atatürk Devlet Hastanesi'nde bu sorun acilen halledilmiştir. Çünkü bilinçli yöneticiler, öncelikle kurum çalışanlarının huzurlu, mutlu ve sorunsuz iş ortamı sağlamak zorunda olduğunun bilincindedirler. Ereğli Devlet Hastanesi'nde kreş açacak fiziki mekanlara, maddi imkanlara sahip olduğu halde bu konuda halen daha inat edilmesini, çözümsüzlükte ısrar edilmesini açıklayabilmek mümkün değildir.


Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ziyaret ettiği her ilimizde halkımıza en az 3 çocuk yapmasını öneriyor. Devlet Hastanesi'nde anne ve babanın çalıştığı göz önüne alındığında tek çocuğunu bırakabileceği kreş ve gündüz bakım evleri bulamayan sağlık çalışanları Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu önerisine nasıl sıcak bakabilir. Acaba Devlet Hastanesi başhekimliği kreş ve gündüz bakım evleri yapmayarak Başbakana gizli muhalefet mi ediyor?" diyerek tepki gösterdi.

ERDEM: 'BİZ GEREKLİ ÇALIŞMAYI YAPTIK'
Diğer yandan konuyla ilgili açıklamada bulunan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Muharrem Erdem ise, 16 çocuklu bir kreşin bulunduğunu, bunu 50 çocuklu yapmak için gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Erdem, "Hastanemizde faaliyet göstermekte olan kreşin ihtiyaca cevap veremez durumda olması nedeniyle daha uygun bir mekan aranırken, daha önce Türk Metal-İş Sendikası tarafından yaptırılarak hastanemize bağışlanan ek binanın zemin katının kreş olarak kullanılabileceği baştabipliğimizce düşünülmüş ve bu bölümün ilgili mevzuata uygun olduğunun doğrulanması için 12.02.2008 tarihinde Ereğli Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'ne bir yazı yazılarak gerekli değerlendirmenin yapılması talep edilmiştir. Sosyal Hizmetler Müdürlüğü gerekli incelemeyi yaparak 07.03.2008 tarihinde gönderdiği bir yazı ile bu bölümün kreş olarak kullanılmasının uygun olduğunu belirtmiş, bunun üzerine, 22.04.2008 tarihinde, bu bölümü kullanmakta olan SSK Ödeme Bürosu'nun başka yere taşınması için Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'ne bir yazı yazılmıştır. Bu yazıya gelen 02.05.2008 tarihli cevap yazısında uygun bir yer bulunduğunda adı geçen büronun taşınacağı belirtilmiştir.

25.06.2008 tarihine kadar bekleyen baştabipliğimiz, bu tarihte yeniden bir yazı yazarak taşınma işleminin çabuklaştırılması talebini tekrar hatırlatmıştır. Ayrıca bu yazışmalardan bağımsız olarak bir kaç kez Zonguldak Sosyal Güvenlik İl Müdürü ile telefonla görüşülerek söz konusu yerin bir an önce teslimi hususunda gereğinin yapılması istenmiştir. Mevcut kreşimize, idare olarak, azami derecede katkı sağlamaktayız. Örneğin, kreşin öğretmeni yıllık izin kullandığı zamanlarda kreşin kapanmaması için ilgili yerlerden yardım talebinde bulunulmuş, bu konudaki tarafımızdan yapılabilecek yazışmalar zamanında eksiksiz yapılmış ve kreşin açık kalması için elden gelen tüm gayret sarf edilmiştir. Bugüne kadar yapıldığı gibi, bundan sonra da idaremiz kreş hizmetinin devam ettirilmesi ve kreşin büyütülmesi konusunda gerekli olan faaliyetleri sürdürme azmindedir. Bütün bu gerçekler yaşanırken baştabipliğimizin kreş konusu ile ilgilenmediğini iddia etmek hakkaniyetle bağdaşır gözükmemektedir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Eylül 2008 Pazartesi 18:35:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?