3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kriz kömürün değerini artırdı

Türkiye’de yaşanan doğalgaz krizinin taşkömürünün önemini bir kez daha ortaya koyduğu belirtildi.


Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) alınan 3 bin işçinin intibak eğitimlerine Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk ve Amasra Müesseseleri’nde devam edildi.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu ve GMİS Yönetimi bölgelerde eğitim gören yeni işçileri ziyaret ederek çeşitli konularda bilgi verdiler.
Yeni işçilere hitaben bir konuşma yapan Muslu, Türkiye’de doğalgaz krizine dikkat çekerek, özkaynak olan taşkömürünün stratejik öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.

TAŞKÖMÜRÜNÜN YILDIZI YENİDEN PARLIYOR
Muslu, “Taşkömürünün tonu bugün KDV hariç 400 TL’ye satılıyor. 2009-2010 yıllarında taşkömürü fiyatlarının yükselmeye devam edeceği ve 500 dolarları aşacağı belirtiliyor. Dünyadaki gelişmeler enerji sektöründe taşkömürünün yıldızını yeniden parlattı. Enerji piyasası hızla taşkömürüne yöneliyor. Bu gelişmeleri hem çalışanlar olarak, hem ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz olarak çok iyi değerlendirmeliyiz. Üretimimizi 1.5 milyon tonlardan kısa vadede 2.5-3 milyon tonlara, daha sonra da kurumun kurulu kapasitesi olan yıllık 5 milyon tonlara çıkarmalıyız. Türkiye’nin yıllık taşkömürü tüketimi 20 milyon ton. Taşkömürü ihtiyacımızın büyük kısmını ithal ediyoruz ve yıllık 2 milyar dolarımız dışarıya gidiyor. Bu nedenle sizlerden işinize, ekmeğinize sahip çıkmanızı istiyoruz” dedi.

İŞİNİZE, AŞINIZA SAHİP ÇIKIN
Türk-İş’in belirlemelerine göre gelmedi denilen kriz gerekçesiyle 2008 yılı içinde 50 bini sendikalı, 200 bini sendikasız 250 bin işçinin işinden olduğunu belirten Muslu, “2009 yılının nasıl geçeceğini tahmin etmek bile zor. Bu şartlar altında olunduğu halde TTK’ya bölgemizden 3 bin işçi alınması büyük bir şanstır. Bu şansı çalışanlar olarak, ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz adına iyi değerlendirmek zorundayız. Yeraltında da 1 milyar tonun üzerinde rezervimiz var. Bu rezervi üreterek ülkemizin ekonomisine kazandırmalıyız. Erdemir’in, Kardemir’in termik santrallerin bölgemize kurulma nedeni taşkömürünün Zonguldak Havzası’nda bulunmasıdır. İşimize, aşımıza ne kadar sahip çıkarsak, hem ülkemiz ekonomisine daha fazla katkı sağlamış hem de işsiz arkadaşlarımıza iş kazandırmış oluruz” dedi.

“KREDİ KARTLARINIZI DİKKATLİ KULLANIN”
Yeni maden işçilerine uyarılarda da bulunan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, “2000 ve 2006’da işbaşı yapan arkadaşlarımızın bir çoğu kredi kartları, bankalardan çektikleri krediler ve kefillikleri nedeniyle çok güçlükler çektiler. Tefecilerin eline düşenler, hatta intihar edenler oldu. Geliriniz, kazancınız, maaşınız, bütçeniz neyse ona göre harcamalarınızı ayarlayın, harcamalarınızda dikkatli olun. Arkadaşlarınıza kefil olmamaya, kendi üzerinden başkalarına kredi çekmemeye özen gösterin. Tefecinin eline düşmeyin, icralarla karşı karşıya kalmayın” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2009 Perşembe 18:53:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?