3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kriz tersaneleri vurdu

Zonguldak'ın Alaplı ilçesi, Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı G. İsmail Öztürk, yaşanan ekonomik sıkıntının Ereğli tersanelerinde de krize neden olduğunu, bu nedenle işçilerin maaşlarının ödenmediğini, işten çıkarmaların başladığını duyurdu.


TSO Başkanı G.ismail Öztürk, yazılı bir açıklama yaparak durumdan endişe duyduklarını belirtti. Öztürk, "Ereğli tersanelerinde işçi ücretlerinde yaşanan olumsuzlukların ardından 200 işçinin iş akitleri feshedildi. Önümüzdeki günlerde 500 tersane işçisinin çıkarılacağı ve bu sayının da yılsonuna kadar 1000'e ulaşacağı duyumları dünyadaki global krizin ülkemize ve dolayısıyla da bölgemize direk etkileri olarak algılanmalıdır" dedi.


Gelişmelerin endişe verici boyutlara ulaştığını anlatan Öztürk, "Gemi yapımı ve Tersanecilik Sektöründe son zamanlarda yaşan gelişmeler giderek endişe verici boyutlara ulaştı. Ereğli'yle birlikte Alaplı ekonomisine ve istihdamına ciddi katkıları olan Gemi yapımı ve Tersanecilik sektöründe faaliyet gösteren bazı firmalar ve bu firmaların alt taşeronlarının işçi ücretlerini ödeyemez hale gelmesi üyelerimizi de tedirgin ediyor. Bölgenin istihdam ve kalkınma umudu olan tersanecilik sektöründe son bir aydır devam eden işçi çıkarma sürecinin yıl sonuna kadar devam edecek olması hepimizi endişelendirmeye başladı" diye konuştu.


Bin işcinin iş akitlerinin feshedilmeye başlandığını ve bunun bölgeye bir milyon YTL ücret girdisi kaybına yolaçarak esnafıda derinden etkileyeceğini anlatan Öztürk, "Ereğli Tersanelerinde işçi ücretlerinde yaşanan olumsuzlukların ardından 200 işçinin iş akitleri feshedildi. Önümüzdeki günlerde 500 tersane işçisinin çıkarılacağı ve bu sayının da yılsonuna kadar Bin'e ulaşacağı duyumları dünyadaki global krizin ülkemize ve dolayısıyla da bölgemize direk etkileri olarak algılanmalıdır. Bugünlerde Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda üretim ve istihdam hedeflerine ulaşılmasında bin 500+ bin 500 yeni işçi alımı başvurularının başlama sevinci yaşanırken bölgemizdeki tersane sektöründe bin işçinin iş akitlerinin feshedilmeye başlaması ciddi bir kriz olarak karşımıza çıktı. Bu iş kayıpları ile birlikte bölgemizin her ay bir milyon YTL ücret girdisi kaybına uğraması esnafımızı derinden etkileyecek. Sektördeki sıkıntı yerel tedarikcileride sıkıntıya uğratıyor" şeklinde konuştu.
Öztürk, Alaplı ve Ereğli'nin bir araya gelerek sektörün önündeki engellerin kaldırılması uyarısında bulunarak şu çağrıyı yaptı:
"Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilgili kurum ve kuruluşların, Meslek örgütlerinin ve de Siyasi partilerin dikkatini sunuyoruz. Ereğli'yle birlikte Alaplı'mızı da ciddi biçimde etkileyecek olan bu sektörün önündeki engellerin aşılması için acilen bir eylem planı hazırlanarak hükümete sunulmalıdır. İşsizlik fonundan bu sektöre gerekli krediler sağlanarak iş kayıplarının önüne geçilmelidir. Kurumsal sorumlulukların gereği bize bölgedeki gelişmeleri izlemek yerine önünde engelleri aşacak tedbirleri ortaya koyarak acil bir eylem planı hazırlamak düşüyor. Bu amaçla acil eylem planının uygulanması için işbirliğine davet ediyoruz."

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ekim 2008 Cuma 19:53:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ERTUĞRUL DELİAK IP: 78.171.248.xxx Tarih : 11.10.2008 12:59:17

alaplının kodamanları birazda kendiniz yatırm yapın hep bana rapbena bana hep cebinizi doldurun ortak bir platform oluşturup bölgeye yatırım yapsanız ne kaybedersiniz burdan kazanılacak para gene size dönecek öyle buzdolabı mobilya vs satmakla olmaz üretim yapın bölge kazansın ama sizin istediğiniz devamlı geri kalsın fazla ileri gitmesin menfaatinize uymaz yatırım yatırım yatırım dışardan birşey beklemeyin