3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kuduz çakal köpekle boğuşmuş

Zonguldak'ta, bir kuduz çakalın köylüye saldırmasının ardından karantinaya alınan köye gelen ekipler, köylüye saldıran çakalın daha önce bir köpekle boğuştuğunu tespit etti.


Çakalın köylüye saldırması olayı, Zonguldak Merkeze bağlı Türkali köyünde meydana geldi.
Muhtarlığa gelen İl Tarım Müdürlüğü veteriner hekimleri tarafından karantina raporu tutuldu. Köy Muhtarı Ahmet Terlemiş'in yanına giden ekipler, burada karantina raporlarını hazırladı.
Kuduz çakalın Nail Yağlı'ya ait bir köpekle boğuştuğu tespit edildi. Nail Yağlı'nın evinde ve köpeğinde incelemelerde bulunan ekipler, son olarak Mustafa Yavuz'un yanına giderek uyarılarda bulundu. Köyde çakalın öldürüldüğü Yukarıdere Mahallesi halkı ile köy sağlık ocağı hemşiresini de bilgilendiren ekiplerin uyarısı üzerine köydeki muhtarlık hoparlöründen anons yapıldı.
Türkali köyünde Mustafa Yavuz isimli bir avcının üzerine çakal atlamıştı. Çakalı boğazından yakalayan Yavuz'un sert bir cisimle vurması sonucu çakal öldürülerek Tarım Müdürlüğü yetkililerine teslim edilmişti. Çakalın kafası kesilerek Ankara Etlik Veteriner Hekimliği labaratuvarına gönderilmiş, yapılan inceleme de çakalın kuduz olduğu tespit edilmişti.


Altı ay öncede bir çakalın köylüye saldırdığı köy, karantina süresinin bitimine altı gün kala yeniden karantinaya alındı.


KARANTİNA YASAKLARI
Kuduz hastalığı nedeniyle yeniden karantinaya alınan köyün giriş çıkışlarına 'kuduz' tabelaları konulurken yasağa uyulması konusunda köylüler ikaz edildi. Altı ay süren karantina durumunda uyulması gereken yasaklar şöyle: Köye 6 ay boyunca her türlü hayvan giriş çıkışına izin verilmiyor. Hayvanların otlamak amacıyla da olsa meraya bırakılması yasak. Kedi ve köpeklerin serbest bırakılmaması gerekiyor. Kesmek, satmanın da yasak olduğu hayvanların ölümünde ise tarım müdürlüğü yetkililerine bilgi verilmesi
gerekiyor.


Üst üste ikinci kez karantina altına alınan köyde yaşayanlar, önceki karantina başlangıcının Kurban Bayramı'na denk gelmesi ve uzun süredir hiçbir hayvan hareketi yapılamaması nedeniyle Tarım Müdürlüğü ekiplerine tepki gösterdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 17:02:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?