3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kuduz çakal köylüye saldırdı

Zonguldak'ın Türkali köyünde kuduz çakal, bir köylüye saldırdı.


Hayvanı son anda fark eden köylü, çakalı boğazından yakalarken eline geçirdiği sert bir cisimle kafasına vurarak çakalı etkisiz hale getirdi.
Zonguldak'ın Türkali köyünde gece kahveden çıkıp evine giden Mustafa Yavuz isimli vatandaşa bir çakal saldırdı. Üzerine atlayan hayvanı son anda fark eden Yavuz, ani bir hamle ile çakalı boğazından yakaladı. Dizleri ve vücudunun bazı yerleri çakalın tırnak darbeleriyle yaralanan Yavuz, eline geçirdiği sert bir cisimle kafasına vurarak çakalı etkisiz hale getirdi. Olayı Tarım Müdürlüğü yetkililerine haber vermesi üzerine gelen ekipler, çakalın kafasını keserek Ankara Etlik Veteriner Hekimliği laboratuvarlarına gönderdi. Yapılan inceleme de çakalın kuduz olduğu tespit edildi. Türkali köyünde dezenfekte çalışmalarına başlanıldı.


KARANTİNA SÜRESİ UZATILDI
Türkali köyünde altı ay önce de bir kuduz vakası çıkmış yine bir çakal köylüyü ısırmıştı. Köyün karantina süresi 20 Mayıs tarihinde sona erecekti. Köydeki son vaka ile karantina altı ay daha uzatıldı.
Zonguldak İl Tarım Müdürü Yusuf Akın, olayı doğrularken karantina süresinin altı ay uzatılacağını söyledi. Yusuf Akın, bölgede çıkan hastalıklar üzerine bakanlıkla proje ürettiklerini, son vakayla projenin hızlanacağını ve havadan yaban hayatındaki yırtıcı hayvanlara ilaçlı yem atılacağını bildirdi. Kuduzun sonradan tedavi edilemeyen bir hastalık olduğunu ifade eden Yusuf Akın, şunları söyledi: "Kuduz, çok riskli hayvanlardan, yaban hayattan insanlara bulaşabilen bir hastalık. Kuduz belirli bir noktaya
geldikten sonra tedavisi mümkün olmayan bir vaka. Bu nedenle dünyada uygulanan, bilinen bütün fenli tedbirleri, ülkemizde ve ilimizde uyguluyoruz. Türkali köyünü karantinaya almanın yanı sıra sürekli bakanlık görevlileri ve bilim çevreleriyle konuyu istişare edeceğiz. Daha önce çıkan hastalık ve kuduz vakalarıyla ilgili çalışmalar yapıyorduk. Bu kuduz vakasından sonra çalışmaların hızlanacağı kanısındayım."

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2009 Perşembe 12:24:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KEMAL YAPINCAK IP: 77.8.63.xxx Tarih : 15.05.2009 23:45:29

cag atliyan türkiyemizden kuduz vakalari insana zormaslarmi hanki cag atlamis ülkede kuduz vakalari vardiye demekki bizler kendimisi kandiriyoruz demekki hala 3 üncü sinif liktan kurtulamadik  buradan olayda yaralanan arkadasa gecmis olsun dileklerimi iletirim