3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kuduz paniği hortladı

Zonguldak'ta arife günü ve bayramın ilk gününde 3 ayrı kedi ve köpeğin saldırdığı 10 kişi kuduz şüphesiyle tedavi altına alındı.

Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü labaratuvarına gönderilen bir kedide kuduz tespit edilirken 1 kedi ve 1 köpek kafası ile ilgili sonuçlar ise bekleniyor.

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesi Cumayanı Mahallesi'nde oturan Şennur Mutlu, yaklaşık bir hafta önce oynadığı kedisi tarafından tırmalandı. Kedinin ölmesi üzerine Filyos Beldesi Sağlık Ocağı'na müracaat eden Şennur Mutlu, Sağlık Ocağı ve Çaycuma Sağlık Grup Başkanlığı ekipleri tarafından gözetim altına alındı. Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü ve Filyos Belediyesi ekipleri tarafından bulunan kedinin kesilen kafası, Ankara'da bulunan Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü laboratuarına gönderildi. Yapılan tetkik ve incelemelerde kedinin kuduz olduğu tespit edildi.

Şennur Mutlu'ya ait kedinin ölmeden önce tırmaladığı Fatma Ç. ve Hakan Ç. çiftine ait kedi de önce 12 yaşındaki çocukları H.N.Ç. ve 11 yaşındaki kardeşi A.Ç.'yi kollarından tırmaladı. Cips yerken oynayan Fatma Ç.'yi dudağından tırmalayan kedi, ölmesi üzerine Tarım Müdürlüğü ekipleri tarafından kafası kesilerek numune aldı. Kedinin tırmaladığı esnada aynı evde bulunan Hasan Ç., Semih Derlemiş ve Demet Toksöz isimli yakınları da sağlık ekipleri tarafından gözetim altına alındı.

Bayramın ilk gününde Öteyüz Mahallesi'nde oturan 8 yaşındaki E.M.S. de bayram gezmesi nedeniyle indiği belde merkezinde bir köpeğin saldırısına uğradı. Sol karından ısırılan E.M.S.'nin yapılan ilk müdahelesinde köpeğin ısırmaya teşebbüs ettiği fakat dişlerini geçiremediği tespit edildi. Belde merkezinde dolaşan Elif Birlik de(38) aynı köpeğin saldırısına uğradı. Birlik üzerine atlayan köpeğin saldırısından kurtulurken, üzerine salyaların düşmesini engelleyemedi. Sağlık ocağına müracat eden Birlik'in vücudunda herhangi bir tırmalama ya da ısırma izine rastlanmadı. Sağlık ekipleri, salyalar nedeniyle Birlik'i de tedbir amaçlı gözetim altına aldı.

Çaycuma Devlet Hastanesi'nde yapılan muayene, tetkik ve tedavilerinin ardından taburcu edilen şahısların, periyodik aşılamaları sürüyor. İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, vakaları doğrularken, sağlık açısından endişeye yol açacak bir durumun olmadığını ifade etti.

Zonguldak İl Tarım Müdürülğü yetkilileri de, bir kedinin şu ana kadar kuduz çıktığını, diğer kuduz şüphesi nedeniyle alınan kedi ve köpek kafalarının ise Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü laboratuarına gönderildiğini, sonuçların beklendiğini kaydetti. Filyos beldesi çıkan kuduz vakası nedeniyle karantina altına alındı.

Öte yandan bu yılın Ocak ayında Filyos beldesinin Yukarıdere köyü, Mayıs ayında ise beldeyle komşu olan Zonguldak'ın merkezine bağlı Türkali köyünde kuduz vakaları görülmüştü. 2008 yılında da Filyos beldesine bağlı bazı köy ve mahallelerin yanı sıra Yukarı Dere köyündeki karantina Temmuz ayında kaldırılmıştı. Karantinanın devam ettiği Türkali köyünde ise başka vaka görülmemesi halinde Kasım ayının sonunda karantinanın sona ermesi planlanıyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 21 Eylül 2009 Pazartesi 18:33:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
kemal yapincak IP: 77.8.50.xxx Tarih : 22.09.2009 15:00:45

yirmibirinci yüzyilda türkiyenin ugrastiyi hastaliya bakin kuduz evet kuduz hastaliyi bu hastalik türkiyeninde bulunduyu ücüncü sinif ülkelerde bulunuyor hic kimse kicini veya baska biryerlerini yirtmasin cag atladik diye daha kuduzla veyahut 100 lerce ölü verdiyimiz keneyle bas edemedik onlar gecmis karsimisa dalga gecer gibi cag atlamaktan bahsediyolar uyutun bakalim milleti uyutun insanin utanmazi gerek bu hastalik hala var  avrupanin hicbir ülkesinde sokak köpeyi veya kedisi yoktur  insanlar evlerinde beslerler vede insanlada olduyu gibi tüm asilarini tek tek yaptirirlar sokaklarda hayvanlar deyil insanlar dolasir