3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kum midyesi ihracatı

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde balıkçılar kum midyesi çıkararak Türkiye'deki büyük fabrikalara ihraç ediyorlar.


Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki balıkçılar kum midyesi çıkartarak, Türkiye'de bulunan fabrikalara nakliye araçları ile sevk ediyorlar.

Filyos beldesinde denizlerde kum midyesi avlamak için 8 aylık surelerinin olduğunu, ancak dar istasyonlara sıkıştırılarak iri mal alamadıklarını kaydeden balıkçılar, Karadeniz'in her yerinde kum midyesinin avlanmasının serbest olmasını istediler.

Filyos'ta balıkçılık yapan Hasan Işık, ”Bunlar Türkiye'ye büyük miktarda döviz getirir. Bizim 8 aylık bir avlanma süremiz var. Bu avlanma süresi içinde devletimiz bize belli müsaade ettiği istasyonlarda avlanıp ülkemize döviz girmesinde faydalı olmaya çalışıyoruz. Türkiye'de 7-8 tane fabrika var midye isteyen bu fabrikalar Dardanel Ton, İstanbul Şilede bulunan Varollar A.Ş, Ankara'da Ahmet Aydeniz'e ait şirket var biz daha ziyade bu işi daha köklü yapan Dardanel Ton şirketi ile çalışıyoruz. Tabi ki bizi bu istasyonlara sıkıştırarak avlanmaya müsaade ettikleri için, bu denizlerden para kazanamaz hale geldik. Ancak, bu kum midyesinin avlanmasını istasyonlara sıkıştırarak değil de Karadeniz'in her yerinde avlanmaya serbest olup müsaade edilen boyutların tutulması gerekirken, iri mallar belli bir zaman sonra bitiyor. Ondan sonra bizde mecburen ince mallardan tutuyoruz. Bu malların içine mal karışıyor tabi ki yasal işlemlerde bize büyük cezalar vuruyorlar. Ancak böyle olmayıp da bizim Karadeniz'de bütün karasularımız da kum midyesi avcılığını boyutlarını bildiği yerde balıkçı avlarsa, bu denizlerden daha iyi verim alacağını düşünüyorum. Tecrübeme güveniyorum çünkü 15 yıldır ben bu işi yapıyorum bizim bu sene iki tekneden tuttuğumuz mallarla biz 60-70 bin YTL mazot parasından zarar ettik. Bizi ufak istasyonlara sıkıştırdıkları için biz zarar ettik. Bu mallar İspanya, İtalya, İngiltere, Norveç, Almanya gibi ülkelere ihraç ediliyor tabii bu proteini yüksek hormonsuz bir gıda maddesidir” dedi

iha
Yayın Tarihi : 2 Mayıs 2008 Cuma 14:35:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?