3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Küresel ısınmada müjdeli haber

Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, yağışların gelmesiyle kuraklığın bittiğini söyledi.


Çağlar, meteorolojik ürünlerin durumu hakkında sivil toplum örgütleri, Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer kurum çalışanlarıyla koordinasyon toplantısı gerçekleştirmek üzere Zonguldak'a geldi.


Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, 2009 yılında hava tahminlerinde başarı oranını yüzde 90 üzerine çıkaracaklarını bildirdi. Çağlar, küresel ısınma konusunda ise Türkiye'nin normale dönmeye başladığı müjdesini verdi.


Meteoroloji Genel Müdürü Mehmet Çağlar, Zonguldak Meteoroloji Bölge Müdürü Ahmet Faruk Şanlı, Zonguldak Valisi Erdal Ata, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Bektaş Açıkgöz'ü ziyaret etti. Sivil Toplum Örgütleri ve kamu çalışanlarına bilgilendirme toplantılarının ardından Meteoroloji İl İstasyon Müdürleri ile koordinasyon toplantısı gerçekleştirecek olan Mehmet Çağlar, gazetecilerin de sorularını cevapladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün son yıllarda gerçekleştirdiği teknoloji ve hizmet atağını 2009 yılında da sürdüreceğini ifade etti. Dünyanın en güvenilir istasyonları arasında yer alan kurumun 2009 yılında kısa süreli tahminlerde tutarlılık oranını yüzde 90'a ulaştırmak istediklerini söyledi.


Uluslararası platformda çok güçlü bir konuma ulaştıklarını vurgulayan Çağlar, şöyle konuştu: "1937 yılında Atatürk'ün imzasıyla kurulmuş bir kurumdur. Teknolojisi ve insan kaynağıyla geçmişten geleceğe güçlü bir konuma ulaştık. Uluslararası ilişkilerimiz de çok iyi. Avrupa'da uydu teşkilatı var, kurucu üyesiyiz, işbirliğimiz devam ediyor. Yine sayısal hava tahmin modelleri dediğimiz matematiksel modellerin kullanıldığı süper bilgisayarların kullanıldığı orta model hava tahmin merkezi var, bunun da kurucu üyesiyiz. Hava tahminlerine doğruluk payına baktığımızda kısa süreli tahminlerde yüzde 85 üzerindeyiz. Hedef yüzde 100'e çıkmaktır."


Bunun içinde teknolojiyi kullanmak gerektiğini anlatan Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Radar sistemlerini yaygınlaştırıyoruz. Otomatik gözlem sistemlerini geliştiriyoruz. Süper bilgisayarların kapasitesini artırıyoruz. Yüzde 90 üzerine çıkacağımıza inanıyorum. Teknolojiyi kullanıyoruz daha da geliştiriyoruz. Adı üzerinde tahmin bunlar. Yüzde 100 hedefliyoruz ama en azından yüzde 90 üzerine çıkmaktır."


KURAKLIK BİTİYOR
29 Ekim günü yağmur beklemediklerini belirten Çağlar, uzun dönemli tahminlerde de iklim değişikliklerinin normale döneceğini ifade etti. Küresel ısınma nedeniyle meydana gelen kuraklığın önümüzdeki yıllarda artık beklemedikleri müjdesini veren Çağlar, şöyle konuştu: "İklim değişikliği, sanayileşmenin getirdiği son yüz yılda küresel olarak sıcaklık yaklaşık 1 dereceye yakın artmış durumda. Türkiye'de bununla örtüşüyor. Türkiye'de de 0 ile 1 derece arasında artmış durumda. Bunda şehirleşmenin de önemi var.


Karbondioksitin düşürülmesi açısından dünyada çalışmalar yapılıyor. Türkiye'de de bu kapsamda gerekli önlemleri almaya çalışılıyor."
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün iklim değişikliğini izlediğini anlatan Çağlar, sözlerine şöyle devam etti: "Karar vericilere meteorolojik destek sağlıyor. Sıcaklıklarda artış, azalışlar, yağışlarda artış ve azalışlar olmuştur. Geçmiş dönemlerde belli yıllarda çok düşmüş belli dönemlerde normal değeri olan metrekareye 640 kg yağışın üzerine çıkmış, artış sağlamış. 2006-2007-2008 yılları biraz kurak geçti. Önümüzdeki günlerde yağışların gelmesi ile birlikte bu işin normalleşmesini bekliyoruz. Türkiye'de anormal bir iklim değişikliği beklemiyoruz. Yağışlar geliyor. Eylül ayı iyi yağış aldı. Ekim yağışları da başladı."


29 Ekim törenlerinde havanın parçalı bulutlu olacağını ifade eden Çağlar, halkımızın törenlere rahatlıkla katılabileceğini söyledi. Kurum olarak 2009 yılında yatırım atağı yapacaklarını da anlatan Çağlar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kurum olarak hemen hemen tüm kurum ve sektörlere hizmet veriyoruz. Meteorolojik hizmetler bilgisayar sistemleri, sayısal hava tahmin modelleri, uydu sistemleri, otomatik meteoroloji gözlem sistemleri, radar sistemleri gibi teknolojik sistemler çok önemli. Önümüzdeki dönem içerisinde de meteorolojik gözlem istasyonlarını Türkiye genelinde yaygınlaştıracağız. Hizmetleri verebilmek için doğru ölçmemiz gerekiyor.

Bu değerlerden yola çıkarak hava tahminlerini yapacaksınız. Bunun yanında meteorolojik uyarıları, halkımıza ilgili sektöre vermemiz gerekiyor. Radarların biri 3 milyon euroluk yatırımdır. 4 radarımız var, 6 radar daha kuracağız."
Otomatik gözlem sistemlerini kullandıklarını anlatan Çağlar, şöyle konuştu: "200 yerde bu istasyonumuz var. Bu yıl 150 adet daha kuruyoruz. 2009 yılında 600'ü bulacak. Meteorolojik parametrelerin hepsi ölçülecek. Bilgisayar sistemlerini geliştiriyoruz. Hava tahminlerinde yoğun bir şekilde kullanılıyor. Sayısal modellerin kullanıldığı süper bilgisayar sistemini geliştireceğiz."
Madenci heykeli ve çeşitli hediyelerin verildiği Çağlar, Zonguldak'ta programını sürdürüyor

İha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 18:29:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?