3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kursiyerlere meme kanseri anlatıldı

Zonguldak’ta Halk Eğitim Merkezi kursiyerlerine meme kanseri anlatıldı.


Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma kapsamında Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Zonguldak Halk Eğitim Merkezi’nde eğitim görevi yapan bayan kursiyerlere meme kanseri anlatıldı.

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Ana Çocuk Sağlığı Şube Müdürü Dr. Nalan Güven Aktunç tarafından meme kanserinin önemi, korunma yolları ve tedavi yöntemleri konularında bilgilendirilme toplantısı yapıldı. Aktunç yaptığı konuşmasında meme kanserinin dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser tipi olduğunu kaydetti. Dünyada kadınlarda ortaya çıkan kanserlerin yüzde 32’sinin, kansere bağlı ölümlerin yüzde 18’i meme kanserine bağlı olduğunu kaydeden Aktunç, her 7 kadından birinin meme kanseri olma olasılığı olduğunu belirtti.

Nalan Aktunç, “Dünyada her 7 kadından birinin meme kanseri olma olasılığı vardır. Meme kanserinin erken tanısında en etkili olan kendi kendine muayenedir. 50 yaş ve üzeri kadınlarda görülme riski daha fazladır. Bir memesinde karser varsa diğer memede de kanser olma ihtimali yüksektir. Hiç doğum yapmamış veya ilk doğumunu 30 yaşın üstünde yapmış olan kadınlar için risk söz konusu olabilir. Birinci derece kadın akrabalarında meme kanseri olan kadınlar risk altındadır. Fazla kilolu olanlar, yağlı diyetle beslenenler, alkol ve sigara kullanan kadınlar da aynı şekilde risk altındadır.

Düşük yağ ve yüksek lifli gıda ile beslenme önemlidir. Alkol ve sigara kullanımı azaltılmalı hatta bırakılmalıdır. Haftada 3-4 gün, günde en az bir saat olmak üzere düzenli spor yapılmalıdır. Emziren kadınlarda meme kanseri görülme oranı yüzde 20-35 azalmaktadır. Kadınların her ay düzenli olarak kendi kendine meme muayenesi yapmaları, sağlık kuruluşuna giderek muayene olmaları ve kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağını öğrenmeleri, 40 yaş üzeri kadınların düzenli olarak mamografi çektirmeleri meme kanserinden korunmada önemli adımlardır. Kendi kendine meme muayenesinin nasıl yapılacağı ise en yakın sağlık kuruluşundan öğrenilebilir” şeklinde sözlerini tamamladı.

İha
Yayın Tarihi : 27 Ekim 2008 Pazartesi 16:48:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?