3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kuş gribi için ekipler alarmda

2008 yılının ilk kuş gribi vakasının görüldüğü Zonguldak’ta, hayvan göçlerinin yeniden başlaması üzerine yılın son kuş gribi vakasının da görüldüğü il olmamak için ekipler alarma geçti.


Göçmen kuşlarının güzergahında bulunan ve yılın ilk kuş gribi vakasının görüldüğü Zonguldak’ta göç hareketinin başladığı bu dönemlerde ekipler alarma geçti.

Yıl boyunca, sivil toplum örgütlerinden, kamu görevlileri ve öğrencilere kadar bir çok kişiye kuş gribi ile ilgili seminer ve sempozyum düzenleyen Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, göçmen kuş hareketlerinin başladığı bu dönemlerde ise çarşı, pazar dolaşarak, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı tarafından birlikte hazırlanan broşürler dağıtılıyor.

Ankara’dan gelen veteriner hekimlerin de yer aldığı ekip tarafından, toplu insanların yer alıdğı alışveriş merkezleri önüne kurulan standlarla da broşürler dağıtılıyor. ‘Hafife alma önlem al’, ‘Kümesten salma, salgına sebep olma’ sloganları ile hazırlanan broşürlerde ise Kuş gribi hastalığının tanımının yanı sıra, nasıl bulaştığı, hangi hayvanlarda görüldüğü, korunmak için yapılması gerekenler şekillerle anlatılıyor.

VİRÜSÜN BULAŞMASI…
Kuş gribinin, Evcil ve yabani kanatların çoğunda solunum, sindirim ve sinir sistemine ait belirtilerle birlikte yüksek oranda bulaşma riski bulunan öldürücü bir hastalık olarak tanımlanan broşürde, kanatlılardaki kuluçka süresi 1-5 gün olduğu, hastalığın 24-36 saatte kendisini gösterdiği, hasta hayvanların ise 1-7 arasında genellikle ise 24-48 saat içerisinde öldüğü, virüsün bir arada yaşayan hayvanlar arasında hızla yayılabildiği bilgileri de yer alıyor.

Virüsün temaslarla bulaşabileceği gibi gıda yoluyla da yayılabileceğini anlatılan broşürde, “Kuş gribi virüsü, hasta kanatlılarla temasla, yabani kuşlarla doğrudan temasla, dışkı, solunum akıntıları yada bunların bulaştığı eşyalarla temasla, virüs bulaşmış yem, su ve yem kabı benzeri ekipmanlarla temas durumunda, kümeste kullanılan giysi yada ayakkabı yoluyla, birbirine çok yakın kümesler arası hava yoluyla bulaşabilir. Ayrıca pişmemi kümes hayvanlarının eti, veya kanından virüsün insana geçmesi ihtimali oldukça yüksektir. Ancak kuş gribi virüsü 70 derece ısıda ölür. Etin içinde pembelik kalmayacak şekilde iyi pişirilmesi halinde tavuk ve hindi eti yemekte sakınca yoktur” ifadelerine yer verildi.

KORUNMA YÖNTEMLERİ
Hayvanlarda tavuk,hindi Beç tavuğu, bıldırcın sülün, kaz gibi kümes hayvanlarında, kuğu, martı gibi bataklık kuşlarında, muhabbet kuşu, kanarya, papağan gibi kafes kuşlarında ve domuz, at, eşek gibi hayvanlarda kuş gribinin görülebildiğini belirten broşürlerde, insanların kendi ve hayvanları için alacağı tedbirlerle virüsten korunabileceği kaydedildi. Broşürde hayvanların ve insanların korunması için yapması gerekenler ise şöyle açıklandı:


“Kümes hayvanlarınızı yabani kanatlıların bulunduğu yerlerden, göllerden ve su birikintilerinden uzak tutun. Hayvanlarınıza sadece kuyu suyu yada çeşme suyu içirin. Ölü kanatlıları ortada bırakmayın, kedi köpeklere yedirmeyin. Hayvanlarınızı kümeste besleyin, yabani kuşlarla temas ettirmeyin. Farklı türdeki kanatlıları ayrı kümeslerde besleyin. Yabani kanatlıların yaklaşmaması için korkuluk kullanın. Ölü yada hasta kuş, ördek, kaz, kuğu ve bunun gibi hayvanları yetkililere bildirin. Hayvanlarınızda durgunluk, iştahsızlık görürseniz veteriner hekime bildirin. Kümesinizi ve bahçenizi temiz tutun.

Ölü yada hasta kanatlılara dokunmayın, dokunmak zorunda kaldığınızda ellerinizi mutlaka sabunla yıkayın. Kümes için ayrı kıyafet ve malzeme kullanın. Kümes alet ve malzemelerinizi komşunuzla paylaşmayın. Kanatlıları köyler ve çiftlikler arasında taşımayın, hediye vermeyin, almayın. Açıkta yiyecek, arpa, buğday ve yem bırakmayın. Çocuklarınızı canlı yada ölü kanatlılardan uzak tutun. Pazarlarda satılan canlı yada kesilmiş kanatlıları almayın.Hasta hayvanı kesip yemeyin. Ellerinizi sık sık sabunlu yıkayın. İnsanlarda kuş gribi tedavisi ücretsizdir, unutmayın. Şüpheli durumlarda mutlaka doktora başvurun.”

İha
Yayın Tarihi : 22 Ekim 2008 Çarşamba 15:41:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?