3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Kuyu kebabı festivali

Zonguldak'ın Beycuma beldesinde bu yıl ilki düzenlenen kuyu kebabı festivalinde konuşan Burdurlu Zonguldak Vali Yardımcısı Feti Özdemir'in, "Görev yaptığım çok değişik yerlerde, kuyu kebabını 'meşhur' diye yedim" sözleri kuyu kebabının vatanı konusunda tartışma başlattı.

Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu, Kastamonu Taşköprü ve Aydın yörelerine has bilinen kuyu kebabının 1,5 asırdır Beycuma yöresine ait olduğunu ileri sürdü. Festivalde ikram edilen kuyu kebabını diğer yerlerde
yediğinden lezzetli bulan Vali Yardımcısı Feti Özdemir, kuyu kebabını çok beğendiğini söyleyerek, Başkan Kundakçıoğlu'na destek verdi.

Zonguldak'ın Beycuma Beldesi'nde Kuyu Kebabı Festivali, düzenlenen etkinliklerle start aldı. 3 gün sürecek olan festivalin ilk gününde konuşma yapan Burdurlu Zonguldak Vali Yardımcısı Feti Özdemir'in yaptığı "Ben ülkenin çeitli yerlerinde görev yaptım. Çok yerde kuyu kebabını 'meşhur' diye yedim. Burası da çok iddialı ki, festivale ismini vermiş. Birazdan biz de tadına bakacağız" dedi.
Vali Yardımcısı Özdemir'in sözleri ile başlayan tartışmalara Beycuma Belediye Başkanı Vural Kundakçıoğlu da cevap verdi. Başkan Kundakçıoğlu, daha önce Aydın ve Kastamonu gibi yörelere ait olduğu söylenen kuyu kebabının 1,5 asırdır Beycuma beldesinde yapılan yöresel bir yemek olduğunu söyledi.

Unutulmaya yüz tutan kuyu kebabı geleneğini yaşatmak ve markalaştırmak amacıyla festival düzenlediklerini anlatan Kundakçıoğlu, "Kuyu kebabı bizde 100-150 yıl öncesine dayanıyor. Özelliği fırında değil, kuyuda, dere taşları ile yapılmasıdır. Kuyuyu asarlar, taşların sıcaklığı ile 2 saatte pişirilir. Bir kuyuda 15 kuzuyu bir anda pişirebiliyoruz. Kastamonu ve Aydın yörelerine ait olduğu söyleniyor. Kuyu bir Kastamonu'da var, bir de Beycuma'da var. Kuyu kebabı marka olamamıştır. Bu sebeple kuyu kebabının festivalini başlattık. Çoban Ömer isimli yöremiz insanının dedesinden öğrenerek sürdürdüğü gelenektir. Bunları yapanların çoğalmasını ve adını duyurmak istiyoruz. Marka haline getirmek istiyorum" dedi.

Daha sonra misfafirlere kuyu kebabı, kola ve meyve ikram edildi. Davetliler, kuyularda pişirilerek, servis edilen kebabı afiyetle yedi. Vali Yardımcısı Özdemir, kebabın tadına bakmasının ardından, çok beğendiğini söyleyerek Belediye Başkanı Kundakçıoğlu'na destek verdi. Özdemir, "Tadına baktık, çok güzel. Davetlilerin de beğendiği ortada. Herkes iştahla yiyor. Ben daha önceden Aydın Nazilli'de kuyu kebabı yedim. Oradakiler de lezzetli ama buradakiler daha güzel. Geleneğini korumuşlar" dedi.

Öte yandan, festival kapsamında Kozlu Belediyesi halk oyunları ekibi kolbastı grubunun gösterileri ilgiyle izlenirken Devrek Belediye Orkestrası, Düzce Belediyesi mehter takımının konserleri büyük beğeni topladı.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2009 Cumartesi 14:24:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?