3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Lobi Zonguldak'i masaya yatırdı

Zonguldak Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) öncülüğünde başlatılan, Zonguldak Platformu çalışma gurubu tarafından organize edilen Lobi, Zonguldak sorunları ve öneriler toplantısı yapıldı.


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Şemsi Denizer salonunda gerçekleşen toplantıya çok sayıda sivil toplum örgütü, siyasi parti yöneticileri, belediye başkanları ve muhtarlar katıldı. İki aylık çalışma raporunu sunan Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz, “Farklı düşünebiliriz. Sorunlar hepimizin. Sorunların çözümü için bireysel çabalarımızı ortak bir dille gündeme getirmeliyiz. Bu platform kimseye sövme ya da kimseyi övme yeri değil” dedi.


“SAMİMİ OLURSAK BİRLİKTE KAZANIRIZ”
Zonguldak Platformu Çalışma Gurubu raporunu sunan Karaelmas Gazeteciler Derneği Başkanı Atilla Öksüz, “İlimizde önde gelen belli başlı kurum, dernek ve siyasi partilerin yöneticilerinin davet edildiği ilk toplantı 15 Mart 2008 tarihinde, Atatürk Kültür Merkezi’ndeki küçük toplantı salonunda yapıldı. Çalışma Grubu, sürece ilişkin program oluşturmak üzere 29 Mart 2008 tarihinde KGD bünyesinde toplandı. Çalışma Grubu sözcülüğüne Zonguldak Muhtarlar Derneği Başkanı Şerafettin Nas getirildi. Çalışma Grubu, 8 Nisan 2008 tarihinde sırasıyla, Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramazan Denizer, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Demir’i makamlarında ziyaret ederek görüş alışverişinde bulunuldu. Aynı gün Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ziyaret edilerek çalışmalar hakkında bilgi verildi. Zonguldak adına sorunları çözmek için, Zonguldak’taki tüm demokratik kitle örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve tüm seçilmişleri kucaklayan, siyasetçileri de içine alan ama siyasi hesapları dışarıda bırakan bir ‘Zonguldak Platformu’ oluşturmak üzere görev yapan ‘Çalışma Grubu’ Zonguldak’ın bir fotoğrafını çekmeye çalıştı. Çalışma grubu, kısa, orta ve uzun vadede sonuç alabilme durumunu göz önüne alarak sorunları şöyle sıraladı; Türkiye Taşkömürü Kurumuna işçi alınması, Belirli sektörlere teşvik sağlanarak bölgeye yatırım yapılması, Duble yollar ve şehir içi tünel geçişleri ile yolların tamamlanması, Üniversitenin büyütülmesi, Havayolu ulaşımının sağlanması, Zonguldak-Ereğli Limanı büyütülmesi, Filyos Vadisi Projesi’nin hayata geçirilmesi, bu sorunların muhatabı olan ve çözüm önerilerini bilimsel raporlara dönüştürmüş olan kurumların birinci dereceden yöneticileri mutlaka Zonguldak Platformu içinde yer almalıdır. Bu platform kimseye sövme yada kimseyi övme yeri değildir. İyi niyetle ve samimiyetle bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.Bireysel çabaların birlikte gösterilmesiyle Zonguldak’a daha faydalı olacağımıza inanıyoruz. Gerek Lobinin oluşturulması gerekse sorunların çözümü için herkese düşen sorumluluklar var.”
DENİZER İŞÇİ AÇIKLARININ GİDERİLMESİNİ İSTEDİ
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, Zonguldak’ın en büyük sorununun işsizlik olduğu söyledi. Denizer ,Zonguldak’ın avantajlarını anlatamadığını belirterek, “Ülke bundan zarar görüyor. Yel altında 1 milyar 300 milyon ton kömür rezervi var. Ülkenin yıllık ihtiyacı 18-20 milyon ton. Yıllık üretim ise sadece 2.4 milyon ton. Diğer ihtiyacı karşılamak için ithalat yapıyoruz. Yapılan ihracata yıllık 1.7 milyar dolar ödeniyor. Bu rakam 2008 yılında 2 milyar doları aşacak. 23 Haziran 2004 yılında üretim artması için Enerji Bakanı Hilmi Güler ile görüştük. Üretimin artması için işçi alınması gerektiğini söyledik. 500 artı 500 toplamda bin işçi alındı. Ama üretim için yeterli değil. TTK yıllık 5 milyon ton yerine 1.7 milyon ton üretim yapıyor Bu da zarar etmesine neden oluyor. İşçi eksikliği giderilmeli. Mayıs 2007’de TTK’ya bin artı bin gruplu işçi alınmasını ve bunun karşılığında işçi başına kurumun 100 lira kar edeceğini söyledik ancak bu konuda hükümetten olumsuz yanıt aldık. O tarihten bu yana 938 işçi emekli oldu. TTK’ye 2 bin artı 2 bin üretime bin işçide mesleklere alınırsa herkes TTK’nın ne olacağını görecek. Böyle olursa 2008 yılında 65 milyon dolar kar 2009 yılında ise üretim yüzde elli artar.Gelir 226 milyon dolar olur. Dolaylı olarak da on bin kişiye istihdam sağlanır. Yoksa TTK 2009 yılında kapanır” dedi.


TEŞVİKLERİN ARTIK HAYATA GEÇMESİ GEREKİYOR
Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Şenol Altıntaş Zonguldak’ın sorunlarının çözümü için geçmişe değil geleceği bakıp beyin fırtınası yaratılması gerektiğini söyledi. Altıntaş, “Bizi gelecek ilgilendiriyor. Yaşadığımız kendin sakini değil sahibi olmalıyız. En büyük sorun istihdam ve işsizlik. Zonguldak her geçen gün kan kaybediyor. Elinde bulundurduğu potansiyelini kullanamıyor. TSO olarak Zonguldak’ın sorunlarını tespit ettik ve çözüm önerilerimizi sunduk. Zonguldak Limanı büyütülmeli. Yeni liman yapılmalı. Fuar ve kongre merkezi kurulmalı. Zonguldak’ı nitelikli tanıtmalıyız. Türkiye’nin en büyük doğal ormanlarına sahip olan kentimizde Orman ürünleri ve yan sanayi geliştirilmeli. Zonguldak İç Anadolu’ya en yakın liman şehri. İstanbul-Ankara’ya en yakın il. Ukrayna ve Rusya’ya Ro-Ro seferleri düzenlenen tek yer. En çağdaş tıp fakültesi burada. En büyük liman burada. Türkiye’nin en büyük tersaneleri olmaya aday tersaneler burada. Vergi tahsilatı sıralamasında Türkiye’de on üçüncüyüz. Aldığından fazlasını veren iller arasında ilk ondayız. Zonguldak kent kimliğine bürünmeli. Üretim ve istihdam arttırılmalı. Yan sanayi geliştirilmeli. Tanıtım ve modernizasyonlar yapılmalı. Filyos Vadi Projesi hayata geçirilmeli ve sektörel teşvikler yapılmalı. Çocuklarımıza çağdaş bir kent bırakmak istiyorsak. Hedefimiz bunları gerçekleştirmek olmalı” dedi


BAŞKAN GONCA TÜNEL KONUSUNDA DESTEK İSTEDİ
Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca Zonguldak’ı en büyük sıkıntının tapu olduğunu ve bunun çözümü için 2B yasasının çıkması gerektiğini söyledi. Gonca 2 bin 570 alan üzerine kurulu bulunan Zonguldak’ın bin 800 yılından buna yerleşim merkezi olduğunu belirterek, “Zonguldak’ın yüzde 80’i tapusuz. Kalan yüzde 20’lik bölümün yarısını ise devlet kurumlarına ait. Tapulandırma çalışması yaptık, ancak 2B yasasına takıldık. İnsanların oturduğu evlere tapu veremiyoruz. Bu 700-800 aileyi ilgilendiriyor. Bunu gerçekleştirebilmemiz için bu yasanın meclisten çıkması gerekiyor. Şehirde istediğimiz gibi planlama yapamıyoruz. Çünkü en kritik noktalar devlet kurumlarının elinde.


Kömür bizim gerçeğimiz. Hepimizin kursağında kömürün ekmeği var. TTK yaşatılmalı. Zonguldak Turizm kenti olabilir. Ancak bunun için yatırım şart. Konaklama yeri lazım. Demir Madencilik 300 yataklı 5 yıldızlı otel yapıyor. Ama, yeterli değil. Merkezde sanayi yatırım olmaz. Çünkü yerimiz yok. Yatırım yapmak isteyenlere Filyos ve Çaycuma’yı gösteriyoruz. Oralarda arazi uygun. Kent yerleşim merkezi olmalı. Zonguldak’ın gelişmesi için yatırımcının önü açılmalı. Kentin önü açılmalı. Liman konusu masaya yatırılmalı. Üzülmez ve Mithatpaşa tünelleri bir an önce yapılmalı. Tekel deposunun olduğu alan kente kazandırılmalı. ZKÜ gelişiyor ona destek verilmeli” dedi.


REKTÖR AÇIKGÖZ YENİ FAKÜLTE İÇİN DESTEK İSTEDİ
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Rektörü Bektaş Açıkgöz, toplantıya yazılı olarak gönderdiği açıklamada, ZKÜ’ye Güzel Sanatlar Fakültesi’nin kurulması için eski Maden Mektebi olan şimdiki Endüstri Meslek Lisesi’nin üniversiteye verilmesini, Endüstri Meslek Lisesi’ne ise yeni yer tahsis edilmesini istedi. Açıkgöz, Güzel Sanatlar Fakültesi’nin şehre yakın bir yerde kurulmasından dolayı kentin ekonomik açıdan kazanımlarının olacağını belirttiği açıklamasından üniversitenin en büyük sıkıntısının gelen öğretim üyelerine lojman tahsis edememek olarak kaydetti.


EREĞLİ TSO LİMAN İÇİN DESTEK İSTEDİ
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi İzzet Dertli lobinin oluşmasına TSO olarak destek verdiklerini ve her zaman destek vereceklerini söyledi.

Dertli Zonguldak’ın enerji kenti olduğunu belirterek, “Ereğli’nin en büyük sıkıntısı liman. Ereğli’nin mevcut limanı zaten balıkçı barınağı olarak geçiyor. Acilen bir limana ihtiyacımız var. Bunun için çalışmalar yaptık. Ayrıca Zonguldak bir enerji kenti. Kömür’den sonra şimdi de Ereğli açıklarında doğalgaz bulundu. Ancak enerjiyi işletemiyoruz. Bu şekilde çalışıldığı takdirde Zonguldak iyi bir yere gelir” dedi.


ÇAYCUMA TSO SANAYİ VE TARIM DESTEĞİ İSTEDİ
Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Recep Acar, önceden Zonguldak’ta bulunan kamu kurumlarının durumundan dolayı Zonguldak’ta ticari hareketin geliştiğini söyledi. Acar, yüz yıldır konuşulan Filyos Vadi Projesi’nin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek; “En büyük proje Filyos Vadi Projesi. Bunun en önemli ayağı Filyos Çayı’nın ıslah edilmesi. Bu gerçekleştiği takdirde yatırımcılar bu bölgeye gelmeye başlayacaktır. Filyos Vadi Projesi ancak böyle hayata geçer. Altyapı geliştirilmeli. Burası serbest bölge iptal edilmemeli. Arge tecrübesi kazanmalıyız. Organize tarım potansiyeli olan bölgede üretim yanı sıra depolar kurulmalı. Bölge tarımına ivme kazandırılmalı. Atıl araziler tarım için kullanılmalı” dedi.


ZONGULDAKSPOR’DA TARTIŞILDI
Zonguldakspor Başkanı Ramis Muslu Zonguldakspor’un amatör kümeye düşmesinin Zonguldak’ın göstergesi olduğunu söyledi. Muslu, Zonguldakspor ile ilgili yapılan eleştirilerin sonuca yönelik olduğunu belirterek, “TTK’da 45 bin işçi çalışırken Zonguldakspor birinci ligde oynuyordu. İşçi sayısı 9 bine düşünce takım amatör kümeye düştü. Zonguldak mecliste 9 milletvekili 1-2 bakanla temsil edilirken takım başarılıydı. Şimdi beş milletvekili ile temsil ediliyor başarısız. Şehrin ekonomik gerçekleri TTK ve Zonguldakspor’a da yansıdı. Sorunlarımıza sahip çıkalım. Zonguldak Belediyespor’a başarılar diliyorum” dedi.


İSTANBUL’DAN GELDİ LOBİYİ ÖZETLEDİ
İstanbul Zonguldak Dernekleri Federasyon Başkanı ve Avcılar Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Yazıcı, Zonguldak’tan göç ederek İstanbul’da, varoşlarda yaşayan iş arayan insanları olduğunu söyledi. Yazıcı İstanbul’da 300 bin Zonguldaklı olduğunu belirterek, “Zonguldak sadece göç vermekle kalmadı. Aynı zamanda beyin göçü de verdi. Zonguldak artık verdiklerini geri almaya hazırlanmalı. Şehir yenibaştan rehabilite edilmeli. Mülkiyet sorunları çözülmeli. Bunun çözümü için büyük şehir statüsüne kavuşmalı. Bu da ancak bütünlük içerisinde olur. İyi plan yapılmalı. Dışarıda yaşayanlar artık hep geri gelmek istiyor” dedi.


ULUPINAR’DAN ÇABAYA DESTEK
Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar sivil toplum örgütleri ve yerel gazetelerin çokluğunun gelişmişlik ölçüsü olduğunu belirterek., kalkınmanın hızlı olması gerektiğini söyledi. Ulupınar, Zonguldak’ın aydın insanlardan oluştuğunu belirterek, “Zonguldak ilçe ve köylerle birlikte topyekün kalkınmalı. Kalkınma böyle olur. Hepimizin doğup büyüdüğümüz yöreye borcu var. Hayat evden işe, işten eve yaşanarak heba edilmemeli. Zonguldak karayolu yapılmalı. Asma girişi yapılmalı. Acil eylem planı ile öncelikli sorunlar belirlenip teker teker çözülmeli. İş merkezleri yapılmalı. Zonguldak’ta iş merkezleri olmadığı için kiralar çok yüksek buda satışa yansıyor. Gençlerden umutluyum. Hepsi okumak istiyor. Çok karamsar olmamalıyız. Mecliste bir TBMM başkanımız var. Öncelikli sorunları oluşturup ona gitmeliyiz. Boğmadan çözdükçe diğerini götürmeliyiz. Kentsel dönüşümü sağlamalıyız” dedi.


“POZİTİF OLALIM”
Gelik Belediye Başkanı Hasan Fahri Yıldırım tembellikten şikayet ettiği konuşmasından gayret etmeden, çalışmadan başarılı olunamayacağını belirterek insanların kendini sorgulayıp olaylara pozitif bakmaları durumunda başarıya ulaşacağını söyledi.


ANKARA’DA İŞ GÖRDÜREMİYORUZ
Gökçebey Belediye Başkanı Zeki Kılıçaslan toplantıya katılanların 50 yaş gurubunda olduğuna dikkat çekerken, TTK’nın görkemli döneminin hiç bitmeyeceğini sandıklarını ve önlem alınmadığını söyledi. Kılıçaslan Zonguldak’ın en büyük sıkıntısının lobi olduğunu belirterek, “Ankara’da lobi kuramadık. Orada bürokratlarımız olsa sorunlarımızı daha kolay çözeriz. Çözüm konusunda hep birlikte hareket etmeliyiz. TTK vazgeçilmezdir. Ama tek başına Zonguldak’ı doyurmaz. Yan sanayi geliştirilmeli” dedi.


LOBİ İÇİN HERKESE GÖREV DÜŞÜYOR
TBMM Kanunlar Kararnameler Dairesi Şube Müdürü Ali Özer Büyük Zonguldak sloganının kendisini heyecanlandırdığını belirterek yapılan konuşmalardaki sorunların genellenmesini doğru olmadığını söyledi. Özer sektörel anlamda hedeflerin net ortaya konulması gerektiğini belirterek, “Öncelikle sektör tespiti yapılmalı. Bu konuda projelendirme çalışmaları yapılmalı ve bölgesel desteklerden faydalanmalıyız. Hedefler net olursa başarı sağlanır. Kadrolaşma konusunda bürokratların yeterliliğinin yanı sıra ne talep edildiği de önemlidir. TSO’lar bu platformun destekçisi değil, bizzat içinde yer almalıdır. Finansman çok önemli. Özel sektörden de destek alınmalı”dedi.


CEVAT KIR’DAN DESTEK
Ereğli iş Geliştirme Merkezi Başkanı Cevat Kır, yapılacak çalışmalara maddi destek verilmesi gerektiğini belirterek, projelendirme noktasında destek vermeye hazır olduklarını söyledi. Kır insanların konuşmayı çok sevdiğini ancak kağıda dökme konusunda aynı duyarlılığı göstermediğini belirterek, proje konusunda bilgi ve becerileri olduğunu bu konuda yardımcı olacaklarını söyledi.


“BU ŞEHİR HEPİMİZİN”
Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Şükran Karaaslan, daha öncede bu tür çalışmaların yapıldığını bazılarının başarıya ulaştığını bazılarının ise yarıda kaldığını belirterek sorunların çok iyi tespit edilip geçmişin tecrübesinden faydalanmak gerektiğini söyledi. Karaaslan, “Bu şehir hepimizin. Nimetlerinden yararlandığımız bu şehre karşı borcumuzu ödemeliyiz. Kabahati başkalarında aramayalım. Kendimize bakalım ve önce bana ne zihniyetini değiştirelim. Gerisi sırayla gelir” dedi.


“SİYASET DEĞİL BİRLİK ZAMANI”
SHP Merkez ilçe Başkanı Fikret Tunç, platformun ilk eyleminin TTK’ya işçi alınması konusunda olması gerektiğini belirterek, “Zonguldak’ta iktidar varsa, GMİS’de var. Biz onun yanında yer almaya hazırız. Zonguldak Türkiye’yi sırtında taşıdı. 81 vilayetin Zonguldak’a borcu var. Şimdi borcu ödemenin zamanıdır. Herkes Zonguldak’ın yanında olmalıdır”dedi.


“SEVGİ VE SAYGIYLA LOBİ OLUR”
Demokrat Parti il Başkanı Turgut Hamzaçebi platformun ilk kurulduğu günden itibaren çok mesafe kat edildiğini belirterek, herkesin Zonguldak sevgisiyle çalışması gerektiğini söyledi. Hamzaçebi, Zonguldak dışında yetişmiş çok değerli insanların olduğunu belirterek onlardan da destek alınması gerektiğini söyledi.


“KÖMÜR OLMADAN OLMAZ”
Cumhuriyet Halk Partisi il Sekreteri Cevat İzmirlioğlu ana hedefin belirlenmesi gerektiğini belirterek TTK’nın ayağa kaldırılması durumunda kömürün Türkiye’yi ihya edeceğini söyledi. İzmirlioğlu Belediye Meclisi’nde yaşanan park adı tartışmasına da gönderme yaparak, “Parkın adı Karaelmas Parkı olsun. Bu da Zonguldak için iyi bir başlangıç olsun” dedi.


UÇAR’DAN TAM DESTEK
Ak Parti İl Başkanı Hamdi Uçar, herkesin yapması gerekenler olduğunu belirterek, “Ankara’yı bırakıp Zonguldak’a biz sahip çıkalım” dedi. Uçar, Karaman Zonguldak yolunun ihale edileceğini, Asma geçişinin Ulaştırma Bakanının söz verdiğini Vadi Projesi ile ilgili 23 projenin elendiğini ve önümüzdeki ay başlanacağını Acılık Deresi’nin üzerini kapatılması için proje bedelinin beklendiğini söyledi. Toplumun tembel olduğunu belirten Uçar, bin 200 işçi alınmadan önce üretim yüksek olduğunu ve her geçen gün üretimin düştüğünü bunun kendilerini üzdüğünü söyledi. TTK’ya sahip çıkılması gerektiğini belirten Uçar, TTK’nın 400 trilyon lira zarar ettiğini, bu para ile Karaman Zonguldak yolunun dört kere yapılabileceğini söyledi. Uçar Ankara ile Zonguldak arasında köprü olacaklarını bunun içim somut ve gerçekçi projelerin yapılması gerektiğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 17:29:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?