3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Maden işçileri anılarını anlattılar

17 Ağustos depreminde başarılı arama kurtarma çalışmaları ile Türkiye'nin gündemine oturan maden işçileri, 10 yıl sonra depremde yaşanılanları anlattı.

İlginç açıklamalarda bulunan madenciler, "Sadece kazma, kürek ve yürekle yola çıktıklarını" söyledi.
Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda çalışırken 17 ağustos depreminde gerçekleştirdikleri başarılı arama kurtarma çalışmaları ile Türkiye gündemine oturan madenciler, edindikleri tecrübeler ile 19 Eylül 1999'da Zonguldak Arama Kurtarma Ekibi Derneği'ni kurdu.
Depremin 10. yıldönümünde bir araya gelen madenciler, unutamadıkları anları anlattı. Depremde hayatını kaybedenleri de anan üyeler, hayatını kaybedenler anısına mevlit okutacak. Düzce, Adapazarı, Kaynaşlı ve Bolu'da kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlatan ZAKE Derneği Başkanı Müfit Oer, kurtarma çalışmaları esnasında yaşadığı ilginç bir anısını anlattı. Depremde ailesi ile enkazdan kurtardıkları bir kız ile hala görüştüklerini belirten Müfit Oer, "Arama kurtarma çalışmalarında enkaz altında bir
aile kalmıştı. Aileyi enkazdan çıkarttık. Ailesi ile Özlem adında bir kızı da kurtardık. Kendisi ile halen haberleşiyoruz. Enkazdan kurtardığımız Özlem arkadaşımız şu an Gaziantep'te üniversite 4. sınıfta okuyor" dedi.


DEPREMİ UNUTTURMAYALIM
Derneğin genellikle madencilerden oluştuğu için özellikle deprem sonrası enkaz çalışmalarında büyük başarı gösterdiklerini ifade eden Başkan Müfit Oer, herkesin 17 Ağustos depremini sürekli hatırlaması gerektiğini söyledi. Derneğin üyelerinin madencilerden oluştuğu için genellikle depremlerde yarar gösterdiğini anlatan Oer, şöyle konuştu: "Ağırlık olarak enkazlarda çalışabilmek için eğitim aldık. Zaten mesleğimiz bu. Öncelikle herkes 17 Ağustos depremini unutmamalı. TTK'da çalışan arkadaşlarımızla
birlikte 17 Ağustos'da Düzce'de bir gün görev yaptık. Dönemin Bakanı Yüksel Yalova, ekiplere Adapazarı'nda daha çok ihtiyaç olduğunu söyleyerek bizi Adapazarı'na yönlendirdi. 14 gün Adapazarı'nda görev yaptıktan sonra Zonguldak'a döndük. Enkaz çalışmalarında 11'i canlı, 30'a yakın hayatını kaybetmiş vatandaşımızı çıkarttık."
17 Ağustos sonrasında bilgi birikimleriyle arkadaşlarıyla görüşerek dernekleşme kararı aldıklarını anlatan Oer, sözlerine şöyle devam etti: "19 Eylül 1999'da Zonguldak Arama Kurtarma Derneği'ni kurduk. 12 Kasım'da elim olay tekrar meydana geldiğinde maddi, manevi her şeyi karşılayarak kazma, kürek ve yürekle yola çıkıp orada görev yaptık. Dönemin Zonguldak Valisi İsmet Metin tarafından Bolu, Kaynaşlı ve Düzce'de görev yaparak 22 canlı, 60'a yakın hayatını kaybetmiş vatandaşımızı enkazdan çıkarttık. 17
Ağustos depreminde hayatını kaybeden vatandaşlar için mevlit okutturmayı düşünüyoruz."


BÜYÜK BAŞARI GÖSTERDİK
Maden işçisi olarak katıldıkları enkaz kurtarma çalışmalarında 30'a yakın vatandaşı canlı olarak kurtardıklarını ifade eden Müfit Oer, aradan 10 yıl geçmesine rağmen hala unutamadığı bir anısını paylaştı. Depremde ayakları sütun altında kalan bir vatandaşı kurtarmak için yedi saat boyunca aralıksız çalıştıklarını söyleyen Oer, canlı olarak kurtarılan vatandaşın ameliyat olmasını ailesinin kabul etmemesi üzerine hayatını kaybetmesine çok üzüldüğünü söyledi.


Kaynaşlı'da görev yaparken yedi saat boyunca bir vatandaşın kurtarılamadığını anlatan ZAKE Başkanı Müfit Oer, sözlerine şöyle devam etti:
"Ekip olarak görevi biz devraldığımızda yedi saat kadar da biz kurtarma çalışmasını yürüttük. Ancak enkaz altında kalan vatandaşın ayakları sütun altında kaldığı için doktorlar belden aşağı kangren olması ihtimali ile ayaklarının kesilmesi gerektiğini söyledi. Bu sırada deprem bölgesine dönemin Zonguldak Devlet Hastanesi'nde görevli Op. Dr. Hasan Sever gelerek balta ile kesmeyi düşündüğümüz vatandaşın ayaklarına müdahale etti. Doktor enkazdaki vatandaşı kurtardı ve ameliyat olması gerektiğini söyledi.
Yakınları ameliyat ettirmedi. Uzun uğraşlar sonucu o vatandaş ameliyat için Ankara'ya getirildiğinde hayatını kaybetti. O olay halen zihnimden silinmemiştir."
17 Ağustos depremi sonrası enkaz çalışmalarına katılan dernek üyelerinden Ali Tunç ise çalışmalarda bir canlı kişinin enkazdan çıkarılması için heyecanla çalışmalar yürüttüklerini anlattı. Enkaz çalışmalarından geri dönmeden bir gün önce çocukların binalardan bir tanesinin altında bir ses duyduklarını söylediğini belirten Tunç, yaşadığı bir anısını şöyle anlattı: "Hemen ekibimizi toparlayarak askeriyeye, diğer gruplara ve polise haber verdik. Ancak çocuklar başka bir ses duymuş. Bir insanı daha canlı
kurtarabileceğimizi düşünmenin heyecanı hepimizi sarmıştı."
Dernek olarak trafik kazalarında, sel baskınlarında, denizde boğulma olaylarında ve deprem sonrası kurtarma çalışmalarında faaliyet gösterdiklerini anlatan ZAKE Başkanı Müfit Oer, Zonguldak ve Bartın bölgesinde son yaşanan sel baskınında bürokrasi engeline takıldıkları için çalışmalara katılamadıkları için üzgün olduklarını sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2009 Pazar 13:54:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?