3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Maden işçilerine SGK bilgisi

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Merkez ve şubeler yöneticileri, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Amasra Müessesesi’nde çalışan maden işçilerini, 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik Kanunu ile ilgili bilgilendirme ziyaretinde bulundu.


Ziyarete GMİS genel Merkez, GMİS Amasra Şube yöneticileri ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci katıldı. Maden işçilerine hitaben bir konuşma yapan GMİS Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, TTK’ya işçi alımı konusunda Bakanlar Kurulu kararnamesinin tüm bakanlarca imzalandığını belirterek, “Umuyorum ki bu ay sonuna kadar kurum işçi alımı konusunda yetkilendirilecek ve işçi alımı hızlandırılacak” dedi.


“İŞÇİ ALIMI HIZLANDIRILACAK”
Yaman şöyle konuştu, “Bu yazı çok sıcak geçirdik. Özellikle TTK’da çalışan arkadaşlarımız yaz aylarına girdiğimiz günlerde endişeli ve kaygı içindeydiler. Sürekli emeklilikler nedeniyle azalan işçi sayımız ve buna paralel düşen üretimimiz, çalıştığımız kurum ile ilgili endişelerimizi artırmıştı. Ancak başta sendikamızın cesurca girişimleri, daha sonra inandığımız bu davaya destek veren milletvekillerimiz ve değerli siyasetçilerimiz vasıtasıyla Ankara’da oluşturmuş olduğumuz lobi ve bu lobinin TTK’nın acil ihtiyacının başta işçi açıkları olduğunu ortaya koyan ciddi projesi Hükümet tarafından kabul gördü. Başbakanımız Zonguldak’a geldi, Kozlu’da ocağa girdi ve TTK’nın işçi açıklarının giderilmesi konusunda kamuoyu huzurunda söz verdi. Onun sözünün yerine gelmesi için Bakanlar Kurulu’ndan işçi alım kararnamesinin çıkması gerekiyordu. Bu hafta içinde Kararname Bakanlar Kurulu’nun tüm üyeleri tarafından imzalandı ve Cumhurbaşkanlığına onaya gitti. Cumhurbaşkanının da onayının ardından işçi alımı konusunda yetkilendirme için yapılan çalışmaları Sendikanız olarak takip ediyoruz. Umuyorum ki bu ay sonuna kadar kurum işçi alımı konusunda yetkilendirilecek ve işçi alımı hızlandırılacak. Her şeyden önce işçi alımı konusunda sendikamızın ortaya koyduğu düşünceleri destekleyen tüm milletvekillerimizi, siyasi parti temsilcileri ile Zonguldak ve Bartınlıları kutluyorum. Desteklerini esirgemeyen siz değerli ve yürekli maden işçileri kardeşlerime de teşekkür ediyorum. Bundan sonra da hep birlikte inandığımız doğruları hayata geçirebilmek için baskı unsuru olma görevimizi yerine getirerek hedeflerimize ulaşacağız. Bildiğiniz gibi 2008 yılı içinde Sosyal Güvenlik Kurumu yeniden yapılandırıldı. Eskiden Sosyal Sigortalar Kanununa tabiydik. Bu kanun bir çatı altında birleştirilerek Sosyal Güvenlik Kanunu’na dönüştürüldü. Emekliliğe hak kazanmış arkadaşlarımız, yeni çıkan bu kanunla haklarının ellerinden alınacağı endişesiyle emekliliklerini çabuklaştırma çabası içine gerdiler. Sendikamız olarak ne maaş bağlama oranların da ne de diğer haklarında bir kayıp yaşanmayacağını açıklamaya çalıştık. Sosyal Güvenlik Bölge Müdürümüz Muharrem Demirci arkadaşımızı diğer müesseselerimize de davet ederek maden işçilerimizi bilgilendirmesini istedik. Kendisine teşekkür ediyoruz.”


“HAK KAYBI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Yaman’ın konuşmasının ardından SGK Zonguldak İl Müdürü Muharrem Demirci, maden işçilerini bilgilendirdi. Demirci şunları söyledi;
“Bildiğiniz gibi yeni kanunla Bağ-kur-SSK ve Emekli Sandığı tek çatı altında birleştirildi. Mevzuat olarak SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı ile ilgili ayrı ayrı kanunlar vardı. Bu kanunlar da 2006 yılında çıkarılan 5510 Sayılı kanunla birleştirildi ancak Anayasa Mahkemesi bazı maddeleri iptal ettiği için, bu maddelerin yeniden ele alınması gerekti. 2008 yılı başında kanun Meclis’te yeniden görüşüldü ve 8 Mayıs 2008 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlandı. Bu kanunla hem tüm sosyal güvenlik kurumları tek çatı altında birleştirildi, hem de mevzuat olarak tek kanunla düzenlendi. Bize en çok sorulan sorulardan biri hak kaybının yaşanıp yaşanmayacağı. Hukuki olarak Kanunlar geriye dönük işlemezler. Bundan önce 1999 yılında bir kanun çıktı. Bu kanunda da kanunun yürürlüğü girdiği tarihten önceki çalışmaların ayrı, sonraki ayrı hesaplanacak hükmü getirilmişti. Biz maaş bağlarken 2000 yılına kadar ayrı hesaplama, 2000 yılından sonraki çalışmalar için ayrı hesaplama yapıyoruz. Yeni Kanun 01 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girdiğinde 3 türlü hesaplama yapacağız. Birincisi 2000 yılına kadar çalışmalar için ayrı, ikincisi 2000’den 01 Ekim 2008 tarihine kadar ayrı hesaplama, üçüncüsü 2010 yılından itibaren devam edenler içinde aynı hesaplama yapacağız. Şu anda emekliliği dolan arkadaşlarımız maaşlarının düşme tedirginliği yaşıyorlar ancak emekliliği dolanların maaşların düşmesi mümkün değil.


25 yıl çalışıp 9 bin gününü dolduran arkadaşlarımızın yüzde 65’ten maaş bağlama oranı var. Bu arkadaşımız emekli olmayıp, 5 yıl daha çalıştığında her yıl için yüzde 2 verileceğinden maaş bağlama oranı yüzde 75 olacak. Yani emekli maaşlarının azalması mümkün olmadığı gibi daha yüksek olacak.


Kimse yeni kanundan tedirginlik duyup emekli olmaya kalkışmasın, işini-aşını kaybetmesin. Kıdem tazminatı konusu ise ayrı bir konu. Sosyal Güvenlik Kanunu, sosyal güvenlikle ilgili düzenlemeler içeriyor. Kıdem tazminatı ise İş Kanunu’nu ilgilendiriyor ve kıdem tazminatıyla ilgili bir kanun taslağı bile gündeme gelmiş değil. Yeni bir düzenleme olsa bile haklar geriye işletilmez.”
Ayrıca Demirci, maden işçilerinin çeşitli sorularını da yanıtladı.

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 13:43:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?