3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Maden işçilerinin sorunları masaya yatırıldı

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, iki önemli sorunları bulunduğunu bunlardan birinin tefeci olayı diğerinin işçi alımı olduğunu belirtti.

GMİS merkez ve şubeler yöneticilerinin yanı sıra danışmanların da katıldığı kahvaltılı basın toplantısında 1 Mayıs, Erdemir, TTK Toplu İş Sözleşmesi, işçi alımı, hükümetle ilişkiler ile ulusal basında da yer alan maden işçilerinin karşı karşıya kaldığı tefecilik olaylarıyla ilgili açıklamalar yapan Çetin Altun, Türk-İş’in teşkilattan sorumlu yöneticisi olduğu için kendisinin İstanbul’daki 1 Mayıs Kutlamaları’na katılacağını belirterek, "GMİS Genel Sekreterimiz ve Merkez Servisleri Şube Başkanımız, Zonguldak 1 Mayıs Kutlama Komitesi’nde yer alıyor. Zonguldak’taki 1 Mayıs kutlamalarına kitlesel olarak katılacağız. Sembolik sayıda arkadaşımız ise İstanbul’daki 1 Mayıs Mitingi’ne katılacak" dedi.

Erdemir’in blok satışının yeniden gündeme getirildiğini belirten GMİS Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun, "Erdemir, sadece Ereğli’nin ve Zonguldak’ın değil Türkiye’nin vazgeçilmezlerinden biridir. Erdemir’den Türkiye’nin vazgeçmesi mümkün değil. Erdemir bizim malımız, ülkemizin malı. Erdemir’le ilgili gelişmeleri de yakından ve dikkatle izliyoruz. Erdemir’e sahip çıkacağız. 59. Hükümet, Erdemir’in satışıyla ilgili yanlıştan bir an önce vazgeçmelidir" diye konuştu.

25 Nisan 2005 tarihinde Zonguldak’ta ilk kez açılış oturumu yapılacak olan TTK Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine de değinen Çetin Altun, "TTK 21. Dönem Toplu iş Sözleşmesi görüşmelerine 25 Nisan’da başlıyoruz. TTK’da yatırım ve işçi açıkları bulunuyor. Yatırımların yapılması, işçi açıklarının giderilmesi, ülkenin taşkömürü ihtiyacının bölgemizden karşılanması ve sağlıklı bir çalışma ortamı öncelikli hedeflerimiz. Yapılması gerekenlerde çalışanlara düşen bir görev varsa taşın altına elimizi değil kellemizi koyarız. Sadece işçilerimizin değil işsizlerimizin gözü de bizim üzerimizde. Demokratik teamüller doğrultusunda sorunları çözmeye çaba harcayacağız. Kurumlarımıza, bölgemize ve ülkemize zarar verecek hiçbir şeyin altına imza atmayız. Kavga etmek niyetinde değiliz ama kavgadan kaçmayacağımız da bilinmelidir. Biz her zaman sorunların masa başında çözümünden yana olduk. Ama bilinmelidir ki Zonguldak her düşüncenin uygulanabileceği bir yer değildir. Hiç kimse halka rağmen bir adım atamaz. Biz halkın bir parçasıyız" dedi.

"ÜLKEMİZİN MENFAATİNE OLAN HER KONUDA ANLAŞIRIZ"

TTK’ya işçi alımıyla ilgili bir soruya da yanıt veren Altun, AKP il Başkanı Celil Uzun’un Başbakan Recep Tayip Erdoğan’a yazdığı mektubu basından öğrendiğini belirterek, "Sayın İl Başkanı’na hassasiyeti nedeniyle teşekkür ediyoruz. Biz 2 bin işçi alınsın diyoruz. Üretim işçi açığının bir an önce giderilmesini istiyoruz. Bölgede 45 bin işsiz var, Türkiye’nin yıllık 10-12 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı var. Bölgemizin sorunlarını biliyoruz, ülkemizin sorunlarını biliyoruz. Ülkemiz, bölgemiz menfaatine her konuda anlaşırız" diye konuştu.

59. Hükümet ile ilişkilerinin nasıl olduğu yönündeki bir soruya Altun, "Kavga etme durumunda değiliz. Bakan ve Başbakan tarafından bize verilen sözler var. Süre giderek daralıyor. Açıklama yapması gerekenler bilgi vermelidir. Madenci ve Zonguldak kısa süre sonra tavrını ortaya koyacaktır. Bizim dargın olma, barışık olma gibi bir seçeneğimiz ve lüksümüz yok. Biz sivil toplum örgütüyüz, duruşumuzu sergileriz. Bize nasıl davranılıyorsa biz de duruşumuzu ona göre belirleriz. Gerek kurum yöneticileri gerekse hükümet nezdinde kurumlar, bölgemiz ve ülkemiz adına başarılı olmaları için katkı vermeye çalışıyoruz. Yanlış gördüğümüz noktada da her türlü uyarıyı yapıyoruz. Sayın TTK Genel Müdürü ve yakın çevresini daha duyarlı olmaya davet ediyoruz" cevabını verdi.

Ulusal basında da yer bulan ve maden işçilerinin karşı karşıya kaldığı tefecilik olaylarıyla ilgili olarak da Altun, "Bu konuda meydana gelen olaylar ve yaşananlar sonuçta bireylerin kendi tercihlerinden kaynaklanıyor. Bazı özel durumlar varsa da bunlar polisiye olaylar. Bunlarla ilgili de görüşmelerimiz var. Gelişen ve değişen teknoloji ve özgürlük prensibinde kredi kartı kullanımına sınırlama getiremezsiniz. Biz sendika olarak maden işçilerimizi ve toplumumuzu bu konuda bilgilendirmek amacıyla konferans ve paneller gibi toplantılar düzenleyerek çözüm arayışına gideceğiz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2005 Pazar 16:15:49
Güncelleme :24 Nisan 2005 Pazar 16:23:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?