3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Maden işçisinden 2 bin kişilik protesto

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) önünde toplanan yaklaşık 2 bin madenci, Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) kadar yürüyerek işçi alınmamasını ve lavvuarın (kömür yıkama tesisi) kapatılmasını protesto etti.

TTK’ya bağlı müessese ve işletmelerde çalışan yaklaşık 2 bin madenci, ocaktan çıkış saatinde GMİS önünde toplanarak TTK binasına kadar yürüdü. GMİS Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun ile sendika yöneticilerinin ön saflarda yer aldığı yürüyüş, yağan kara rağmen yoğun güvenlik tedbirleri arasında gerçekleştirildi. Kuruma işçi alınmamasını ve lavvuarın kapatılmasına tepki gösteren madenciler, yürüyüş boyunca slogan, alkış ve ıslıklarla hükümeti protesto etti. Yürüyüşün son bulduğu TTK Genel Müdürlüğü giriş kapısı önünde kurum güvenlik görevlileri ile çevik kuvvetin geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.
Burada bir konuşma yapan GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, kuruma acilen işçi alınmasını isteyerek, işçi alınmaması durumunda olacaklar konusunda hükümeti uyardı. Madencilerden mücadeleye hazır olmalarını isteyen Altun, Başbakan’ın TTK’nın nadide bir çiçek olduğunu belirtip onun korunması gerektiğini söylediğini hatırlatarak, "Başbakan sözünü tutmazsa o nadide ağaç kuruyacak. Ağacı yeşertmek için çaba göstereceğiz. TTK üzerindeki oyunları bozmak için buradayız. İşçi açıkları giderilmeli, ülke ihtiyacı buradan karşılanmalıdır. Bizi rahat bırakın, çalışalım. Kurum, önüne koydukları ihalelerden vazgeçmelidir. Bugün kömür 200 dolar olmuş. Kömürümüz yok satıyor. Kömür yer altında, insan yer üstünde. Gelin bunları birleştirelim. Artık saflarımızı sıklaştıracağız. Kucaklaşacağız. Kurum kendi ihtiyaçlarını karşılama adına merkez atölyesi işlevsel hale getirilmelidir. Kurum kendi lavvuarını kendisi yapmalıdır. Parası yoksa birer maaşımızı verelim, kendi lavvuarımızı kendimiz yapalım" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2005 Pazartesi 22:33:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?