3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Maden Şehitleri Anıtı taşınsın isteği

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak İl Başkanı Osman Yayla, Maden Şehitleri Anıtı’nın Uzunmehmet Anıtı’na taşınması isteğinde bulundu.


Uzunmehmet Anıtı’nın taşınması konusunda söylentilerin olduğunu belirten Yayla, anıtın yerinde kalmasını ve ayrıca Maden Şehitleri Anıtı’nın da aynı bölgeye getirilmesi gerektiğini kaydetti. Zonguldak’ın kömürle özdeşleştiğini, 2 anıtında yan yana olması gerektiğini söyleyen Yayla şu şekilde konuştu:


“Karaelmas diyarı Zonguldak. Kömürle özdeşleşmiş. Emeğin başkenti ilimiz. Birde kömürü bulan Uzun Mehmet’imiz. Anıtı yapılmış çok doğruda yapılmış. İlimize ait simge. Kömür, onun sağladığı ekmek, aş bizim her şeyimiz. Uzun Mehmet Anıtı bilindiği gibi şu anda Dedeman otel inşaatı ile öğretmen evi inşaatı arasındaki tek yeşillik alan tepenin üzerinde, hemen yanında alabildiğine Türk bayrağı dalgalanıyor. Bazı dedikodular anıtın mevcut yerinden taşınacağı yönünde. Bu niyeti tasvip etmediğimizi peşinen söyleme zarureti hasıl olmuştur. Anıt orda kalmalıdır. Kaldı ki biz maden şehitleri parkının, müzesinin liman caddesinden alınıp Anıtın yanına taşınmasını istiyoruz. Yakışanı budur. Kömür üretimi başlangıcından bu yana bu Zonguldak 5 bin civarında maden şehidi vermiştir. Anıt ile park bir arada olmalıdır.

Zamanında öyle düşünülmüş T.T.K. Genel Müdürlüğünce Liman civarına madenci şehitlerinin isminin de yer aldığı bir düzenleme yapılmıştır. Ancak bu gün itibarı ile liman caddesi kenar, sapha bir mahalde kalmaktadır. Görüleceği üzere şehit madenci isimlerinin bir kısmı da sökülmüştür. Parkın kollanıp gözetilmediği yeterince bakılamadığı aşikardır. Bu parkın anıt tarafına alınması zaruridir. Hatta öğretmen evi inşaatı ile otel arasındaki yol güzergahı çok da münasiptir. Bunu önemsiyoruz. Bu şehitlerimizin hiç olmazsa anısına saygı gösterelim.”

iha
Yayın Tarihi : 8 Ekim 2008 Çarşamba 10:52:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?