3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Maden şehitlerine anma düzenlendi

Armutçuk Müessesesi'nde grizu faciasında hayatını kaybeden madenciler düzenlenen törenle anıldı.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessesesi'nde 7 Mart 1983 tarihinde meydana gelen grizu patlamasında şehit olan 103 madenci, TTK Armutçuk Müessesesi'nde düzenlenen törenle anıldı.

Anma törenine, AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, CHP Zonguldak Milletvekili Ali Koçal, TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, TTK Armukçuk Müessese Müdürü Aslan Yazıcı, GMİS Genel Başkan Yardımcıları İsmet Demirhan ve Dursun Oğuz, Genel Sekreter Taci Alkaya, Genel Mali Sekreter Muharrem Sarıçam, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Osman Tutkun, Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş, Ereğli çevre beldeleri belediye başkanları ve belediye başkan adayları, siyasi partilerin temsilcileri, TTK yöneticileri, GMİS'e bağlı şubeler başkan ve yöneticileri ile maden işçileri katıldı.

Tüm maden şahitleri adına 1 dakikalık saygı duruşunun ardından yapılan konuşmalardan sonra Kuran-ı Kerim okundu, dualar edildi ve törene katılanlara mevlit şekeri dağıtıldı. Törende ilk konuşmayı yapan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, insan hayatının değerinin hiç bir şeyle ölçemeyeceğine dikkati çekerek, “Arkadaşlar, her şeyden önce gelen sizlerin can sağlığıdır. Onun için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine mutlaka riayet edeceğiz. Sağlığımız olmazsa üretemeyiz. Binlerce şehidi olan bir kurumda, dünyanın en zor mesleğini yaparak ülkemize katkı veriyoruz. Arkadaşlar, yeraltında dayanışma çok önemlidir. Yerin yüzlerce metre altına girerken o dayanışma duygusu ile giriyoruz. O birlik ve beraberlik duygusu ile üretimimizi yapıyoruz. Ocaklarımız yıllarca ihmal edildi. İşçi açıkları nedeniyle üretimimiz düştü. İşçi alımları emekli olanların yerini doldurmadı. En son yapılan işçi alımına 37 bin genç arkadaşımız başvurdu. Bunların 3 bini işbaşı yaptı. Geri kalan 34 bin arkadaşımızın da önemli bölümünü iş sahibi yapmak için üretimi artırmak zorundayız. Biz üretimi artıralım ki bu arkadaşlarımız da iş sahibi olsun. Dünya bir enerji sorunu yaşıyor. Yeraltı kaynaklarımızı yerüstüne çıkarıp ülke ekonomisine kazandırmak zorundayız. 6 Şubat'ta toplu sözleşme görüşmelerimiz başladı. Halen devam ediyor. Yeni işe alınan arkadaşlarımızla eski arkadaşlarımızın arasındaki ücret farkı sorunu var. Bu sorun sadece bizim değil ülkemizdeki diğer iş yerlerimizde de yaşanıyor. Bizler emeğimizin karşılığını almak için çalışıyoruz. Eğer emeğimizin karşılığını alabilirsek bu tabii ki üretime de yansıyacak, moralimiz düzgün olacak ve daha sağlıklı bir üretim yapabileceğiz demektir. Bu duygu ve düşüncelerle, maden şehitlerimize tekrar Allah'tan rahmet, hepinize sağlıklı, huzurlu çalışmalar diliyorum” dedi.

GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu'dan sonra kürsüye gelen TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, konuşmasında tüm havzada üretim hamlesi başlattıklarını vurguladığı konuşmasında, her şeyden önemli olanın can güvenliği olduğunu belirtti. Dağdelen, “Yeterli emniyet tedbirleri alınmamış, çalışırken can güvenliğini tehlikeli gördüğünüz yere ben dahi göndersem orada çalışmayacaksınız. Bizim işimiz öncelikle emniyet gerektiren bir işkoludur. TTK'da 5 milyon tonluk üretim hedefine ulaşmak için tüm havzamızda, yeni kuyular açma, yeni galeriler açma, yeni sondaj vurma çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmektedir. Yeni alınan işçi arkadaşlarımızla üretim artışı sağlayacak ve böylece tekrar yeni işçi alabileceğiz. Yaptığımız yatırımlarla TTK'nın 30 yılı garanti altına alınmış olacaktır. Ben hepinize güvenli, huzurlu, hayırlı çalışmalar diliyorum” dedi.

AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, kuruma büyük önem verdiklerini vurguladığı konuşmasında, hep birlikte mücadele vererek kuruma 3 bin işçi aldıklarını, iktidara geldikleri günden bugüne kuruma aldıkları işçi sayısının 5 bini bulduğunu söyledi. Erdoğan, “Dünyada gelişen olaylara bakıldığında yapmamız gereken şeyler var. Hedef daha çok yatırım. Yeraltında 1 milyar 200 milyon ton kömür var. Bunu yer üstüne çıkarmamız gerekiyor. Demir-Çeliğe satılan kömürle, santrallere satılan, yakacak olarak satılan kömür farklıdır. Bu kömür sizin alın terinizle, emeğinizle yerüstüne çıkıyor. Bunda emeği olan, katkıları olan herkese teşekkür ediyorum.

Maden şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mart 2009 Cumartesi 14:52:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?