3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Madenci Anıtı dökülüyor!

Genel Maden İşçileri Sendikası’nın girişimleri ile Türkiye Taşkömürü Kurumu tarafından yapılan ve açılışını Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği Madenci Anıtı’nda yaşamını yitiren madencilerin isimlerinin yer aldığı isim levhalarından sonra anıtın açılış tarihinin yazdığı levhalar da düştü
Zonguldak’ın Liman Caddesi Limanarkası mevkiinde 1875/2003 yılları arasında Zonguldak Taşkömürü Havzası’nda iş kazası, göçük ve grizularda yaşamını yitiren yaklaşık 4 bin 500 maden işçisinin anısına Türkiye Taşkömürü Kurumu ve Genel Maden İşçileri Sendikası tarafından Madenci Anıtı yapılmış ve açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirmişti.

 Sonraki yıllarda madenci isimlerinin yer aldığı bazı alüminyum levhalar, hava sıcaklıklarının da etkisiyle düşmüş yada madencilerin yakınları tarafından sökülmüştü. Kurum bunun üzerine birkaç kez düşen yada sökülen levhaların yeniden yaptırıp, anıta monte ettirmişti. Sonra tekrar düşen isimlerle kurum uğraşamaması nedeniyle düşen yada sökülen isimler, anıtta kötü görüntüye neden oluyor. Madenci yakınlarının tepki gösterdiği olayın ardından bu kez Başbakan Erdoğan’ın açılışını yaptığı 25 Mayıs 2003 tarihinin bulunduğu levhalar da düştü. Ölen madencilerin yakınları, kendilerine saygısızlık olarak nitelendirdiği durumun bir an önce düzeltilmesini istiyor.
GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, levhaların hava sıcaklıklarının yanı sıra tuzlu deniz sularından etkilenmesi nedeniyle levhaların söküldüğünü kaydetti. Kendilerinin de konuyu yakından takip ettiklerini anlatan Muslu, “TTK’nın levhalarla ilgili bir çalışması olacaktı. Tuzlu deniz suyundan etkilenmeyen levhalara isimler yazılacak ve anıta monte edilecek. Bu maddeyle ilgili araştırmaları sürüyor biliyorum” dedi.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Nisan 2009 Cuma 16:15:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?