6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

Madenciler 1 saat iş bıraktı

MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu ve Türk İş Başkanı Mustafa Kumlu, bir saat iş bırakan madencilere seslendi. Başkan Kumlu, kömürün, ülkenin temel zenginliği olduğunu vurgularken, Ramis Muslu da "Önlem alınmazsa eylemlerimiz devam edecektir" dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu'nda (TTK) taşeron firmanın galeri açma çalışmaları sırasında meydana gelen patlamada 30 işçiden 28'inin cesedine ulaşılırken günler geçmesine rağmen 2 işçiye hâla ulaşılamadı. Taşeron firmanın insanları eğitim almadan yerin metrelerce altına gönderdiğini iddia eden sendikacılar, örgütlü bulundukları TTK işçileri ile bir saat iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

TTK Karadon Müessesesi, Gelik İşletmesi, Üzülmez Müessesesi, Kozlu, Armutçuk, Bartın Amasra'da çalışan 11 bine yakın maden işçisi, yeterli önlemlerin alınması için hükümete seslenen sendikacıları dinledi. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu da işçilerin eylemine destek vererek Zonguldak'a geldi. Beraberindeki yöneticilerle birlikte madencilere seslenen Mustafa Kumlu, taşeron firmadaki işçilerin eğitimsizliğine yakınırken, madenciliğin vazgeçilemeyecek olan bir sektör olduğunu anlattı.

Taşeron uygulamasının birçok iş kolunda ölümlü iş kazalarını beraberinde getirdiğini öne süren Kumlu, sözlerine şöyle devam etti: "Büyük bir acının daha içerisindeyiz. 17 Mayıs 2010'da Kilimli İşletmesi'nde gerçekleşen grizu faciası ile 30 arkadaşınızı daha kaybettiniz. Başınız sağolsun. Milletçe başımız sağolsun. Yürekten diliyoruz ki bu acı son olsun. Tabii dilemekle olmuyor. Türkiye'nin bu madenci ölümlerini tarihe gömmek için iş sağlığı ve güvenliği alanında her türlü önlemi alması gerekiyor."

Facianın teknik raporunun henüz açıklanmadığını anlatan Kumlu, şöyle konuştu: "Ama olay yerini gören ve inceleyen herkes iş sağlığı ve güvenliği gereklerinin tam olarak yerine getirilmediği, denetimlerin yeterli olmadığı tespitini yapıyor. Beni en çok etkileyen taşeron firmanın hiçbir eğitim almayan insanları, gözü kapalı şekilde yerin yedi kat altına gönderiyor olmasıydı. Yeryüzünde bile insanların eğitime tabi tutulması göz önüne alınırsa insanların yeterli eğitimden geçirilmeden yerin altına

indirilmeleri hangi yaklaşımın ürünüdür anlamak mümkün değil. Madencilik, ülke olarak vazgeçebileceğimiz bir sektör değildir. Çünkü sizin canınızı dişinize takarak çıkardığınız kömür diğer sektörlerin temel girdisidir. Madenlerimiz, ülkemizin zenginliğidir. Maden işi risklidir ama bunu asgariye indirmek iş veren ve hükümetin görevidir. Taşeron uygulaması, diğer bir çok iş kolunda da ölümlü iş kazalarını beraberinde getirmektedir."

EYLEMLER SÜRER

İş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir olduğunu dile getiren GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu da bundan sonra bir işçinin dahi burnunun kanamasını istemediklerini söyledi.

Kendilerine destek verenlere teşekkür eden Ramis Muslu, önlemler alınmadığı takdirde eylemlerin süreceğini belirterek şöyle konuştu: "İş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir kazalardır. Onun için bizlerde çalışırken önce kendi emniyetimizi sağlayalım. Nezaretçi arkadaşlarımızın tertiplerine uyalım. Kömürü bir gün sonra çıkarabiliriz, eksik çıkarabiliriz. Ama hayatını kaybeden işçilerimizi geriye getiremeyiz. O yüzden önce kendi emniyetimizi alalım. Uyarılarımızı dikkate almazlarsa bu eylemlerimiz devam

edecektir. İşçinin eylem yapacağı yerler buralardır. Başta bizlere destek verenlere teşekkür ediyoruz. Karadon-Kilimli -540 kodunda 30 arkadaşımızı kaybettik, 2 arkadaşımız için çalışmalar hâla sürüyor. Olay gününden bu güne canınızı siper ederek arkadaşlarınızı kurtarma mücadelesi veriyorsunuz. Düne kadar anayolları, tabanları, baş yukarı ve kuyuları sizlerden önce amcalarınız, babalarınız, dedeleriniz sürdü. Dışarıdan birisi gelip sürmedi. Taşeronlaşmaya karşı iş güvenliğine, işçi sağlığına karşı önlem

alınmazsa eylemlerimiz devam edecektir. Bundan sonra bir işçi arkadaşımızın burnu dahi kanasın istemiyoruz. Bu kurum 160 yıllık geçmişi olan bir kurumdur. Eskiden de kalifiye personel olmasına rağmen o zaman ki yönetime işçi aldıramadık. İşçi alınamayacaklarını bize söylemişlerdi."

Konuşmaların ardından iki genel başkan madencilerle sohbet etti.

MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI
MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI
MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI
MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI
MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI
MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI
MADENCİLER 1 SAAT İŞ BIRAKTI
İHA
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2010 Çarşamba 10:38:03
Güncelleme :26 Mayıs 2010 Çarşamba 14:15:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?