3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Madenciler 263 madenciyi unutmadı!

Zonguldak'ta, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi Uzunmehmet Kuyusu'nda 1992 yılında meydana gelen grizu faciasında ölen 263 madenci, olayın yıldönümünde törenle anıldı.


TTK Kozlu Müessesesi Uzunmehmet 2 nolu kuyu başında, 1992 yılında meydana gelen grizu faciasının yıldönümünde hayatını kaybeden 263 madenci için anma töreni düzenlendi. Madenciler, ellerinde öğle yemekleri ve içme suyu bidonlarıyla arkadaşlarının girip de bir daha çıkamadığı Uzunmehmet Kuyusu'nun başına gelerek okunan Kur'an-ı Kerimi dinlediler.


Törene TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Kozlu Belediye başkan adayları, sendikacılar ve madenciler katıldı. Törende konuşan TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, madencilik literatürüne geçmiş büyük bir maden faciasının hatırlanması nedeniyle bugün bir anma töreni düzenlendiğini belirterek şöyle konuştu: "Neden hatırlıyoruz, dileğimiz bu tür faciaların bir daha olmamasıdır. Neden olan sebepleri ortadan kaldırmak gerekiyor.

Yeraltında metan patlaması, yangın ve göçük gibi olaylar
olabiliyor. Bunların olmaması için ya da minimuma inmesi için hepimizin mutlak suretle gerekli dikkat ve ihtimamı göstermemiz gerekiyor. Gerekli sondajı yapın ondan sonra çalışın. Ocaklarımızı dünyanın gelişmiş ülkelerinde ocakların seviyesine çıkarmak için elimizden gelen her şeyi yapmaktayız. Daha çok şey yapılacaktır."


Madenciliğin dünyanın en zor işi olduğunu anlatanDağdelen, şunları söyledi: "Madencinin kazandığı para kutsaldır. Kömür ülkemiz için çok önemlidir. Uzun uğraşlar sonucunda 3 bin işçi almayı başardık. Bundan sonraki yapacağımız hazırlıklara ve yeni işçilerden artıracağımız randımana bağlıdır."


GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu da, 1992'de 16.00-12 vardiyasında 263 maden işçimizin şehit olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Bu tür kazalarla zaman zaman karşı karşıya kalabiliyoruz. Maden Şehitleri anıtında, tespit edebildiğimiz 4 bin 500 maden işçisi var. Biz maden işçileri olarak üretmeye hazırız. Yeni işçilerimizle birlikte kurumun üretimini daha yukarılara çekerek, yatırımları hızlandırmayı ve işçi aldırmayı hedefliyoruz. Bunun için hep birlikte mücadele edeceğiz."
Ölen madencilerin anısına işçilere şeker dağıtıldı.


Acıların tazelendiği törenden sonra madenciler, 263 kişiyi kaybettikleri 2 nolu kuyuya girerek mesaiye başladı. Bir an önce işlerine başlamak için kafes diye bilinen asansöre hücum edilince izdiham yaşandı. İzdiham nedeniyle demir kapılar kapanarak işçiler turnikelere yönlendirildi.
 

İha
Yayın Tarihi : 3 Mart 2009 Salı 12:15:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?