3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Madencilere domuz gribi eğitimi

MADENCİLERE DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİ

Zonguldak Sağlık Müdürlüğü tarafından maden işçileri domuz gribi hakkında bilgilendirildi.

Zonguldak Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıkları Şube Müdürlüğü'nde görevli Dr. Aslıhan Külekçi Uğur ve Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Figen Demir, Türkiye Taşkömürü Kurumu Kozlu Müessesesi'nde maden işçilerine domuz gribi hakkında brifing verdi. 16.00-24.00 vardiyası için ocağa inecek olan madenciler kuyu başında toplanarak hastalıktan korunma, belirtileri, bulaşma yolları, temizlik ve domuz gribi aşısı hakkında bilgiler aldı.

Alanda toplanan yaklaşık 500 kadar madenciye domuz gribini anlatan Dr. Aslıhan Külekçi Uğur, "Hastalık ilk kez Meksika ve ABD'de görülmüş ve daha sonra birçok ülkeye yayılmıştır. Bu virüse 'domuz gribi' denmesinin sebebi domuzlar arasında görülen grip virüslerine çok benzediğinin gösterilmiş olmasıdır. Bu yeni virüs insan, domuz ve kuş virüslerinin bir karışımıdır. Domuz gribi virüsü bulaşıcı ve insandan insana geçmektedir. Belirtileri de ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı,

üşüme ve yorgunluk olarak görülür. Hastalık virüsleri insandan insana öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşmaktadır. Kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar" dedi.

Bu arada doktorların uyarı ve tavsiyelerini dinleyen bir madenci, "Sağlık Bakanımız aşı oldu. Başbakan aşı olmayacağını söylüyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Televizyonlar kafamızı karıştırıyor. Herkes bir şeyler söylüyor. Siz aşı oldunuz mu?" sorusunu yöneltti. Halk Sağlığı Uzmanı Figen Demir ise, "Ben hekimin ve bir halk sağlığı uzmanıyım. 2 yaşındaki kızımı ve kendimi aşıladım. Aşıyla ilgili gelişmeleri dünya literatüründen ve bilimsel makalelerden takip ediyorum. Pandemik izleme kurullarının aldığı

kararlar var. Herkesin o kararlara uymasını öneriyorum" karşılığını verdi.

Bilgilendirme toplantısının ardından madenciler ellerindeki kazmaları ve yiyecekleriyle yerin 700 metre altında çalışmaya indi.

MADENCİLERE DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİ
MADENCİLERE DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİ
MADENCİLERE DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİ
MADENCİLERE DOMUZ GRİBİ EĞİTİMİ
İHA
Yayın Tarihi : 5 Aralık 2009 Cumartesi 11:07:01
Güncelleme :5 Aralık 2009 Cumartesi 12:00:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?