3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Madende gerginlik

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi’nde çalışan maden işçileriyle yeraltı hazırlık işlerinin ihalesini kazanan taşeron firma işçileri arasındaki gerginlik sürüyor.

Taşeron firmanın işçi ve yetkililerini ocağa sokmayan maden işçileri, bugün sabahın erken saatlerinden itibaren kuyu başında nöbet tuttu. Firma yetkili ve işçilerinin gelmemesi üzerine olaylar büyümedi. Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Vekili Rahmi Yaman, yeraltındaki hazırlık işlerinin özel sektöre verilmesinin yanlış olduğunu söyledi.

TTK yetkililerinden ihalenin derhal iptal edilmesini isteyen Yaman, "İşine, işyerine, ekmeğine, aşına sahip çıkarak 150 yıldır, kanıyla, canıyla ülkesine hizmet eden maden işçileri bundan sonra da yeraltındaki her işi kendileri yapmaya devam edecektir. Yeraltında bilgi, tecrübe, disiplin ve düzen çok önemlidir. Daha da önemlisi insanların birbirlerine canını emanet edecek kadar güven duyması gerektiğidir. TTK’da her iş, bir nedenle taşerona ve özel sektöre verilme arayışı hakim. Yarın kömür kazma işini de başkalarına verecekler. TTK’yı yönetenlerin amacının, kurumun kendiliğinden kapanması olduğu açıkça görülüyor" dedi.

GMİS Genel Merkez ve şubeler yöneticilerinin de bulunduğu eylemde, Yaman’ın konuşmasını sık sık kesen madenciler, "Genel müdür şaşırma, sabrımızı taşırma. Madenler bizimdir, bizim kalacak. İşte madenci, işte sendika" sloganlarını attı. Kuyu başında bekledikleri taşeron firma yetkililerinin gelmemesi üzerine madenciler, sendikacılarında ikazı ile ocağa girerek çalışmalarını sürdürdü.

İHA
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2005 Cuma 13:46:17
Güncelleme :26 Haziran 2005 Pazar 18:27:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?