6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

Medeniyetler Korosu coşturdu

ANTAKYA MEDENİYETLER KOROSU BİNLERCE KİŞİYİ COŞTURDU

17.Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali'nin ikinci gününde Şeyda Koyaş yönetimindeki Antakya Medeniyetler Korosu'nun konseri, festival alanını dolduran binlerce kişiyi coşturdu.

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde bu yıl 17. düzenlenen festivalde Antakya Medeniyetler Korosu konseri, farklı semavi dinlerin temsilcilerinin oluşturduğu mükemmel bir topluluğunun mistik esintiler yüklü nameleriyle duygu dolu anlar yaşattı.

2007 yılının Mart ayında Turizm Haftası'nın açılışını yapmak üzere dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Hatay'ı ziyaret ederken; "Hatay'a ait değerleri Kültür Bakanı'na kısa zamanda nasıl gösterebiliriz?" sorusundan yola çıkarak Hatay'da yaşayan farklı medeniyetlere mensup kişilerden bir koro kurulmasına karar verilmesi üzerine Hatay Valiliği, koro fikrini ortaya atan Yılmaz Özfırat'a koronun koordinesi görevini, Şeyda Koyaş'a da koronun şefliği görevini verdi. "Gökkuşağı" adıyla kurulan koro, 2008 yılında dernekleşerek "Antakya Medeniyetler Korosu" adını aldı.

Koro, Hatay'da yüzyıllardan beri bir arada, kardeşçe yaşayan üç semavi din (Musevi-Hristiyan-Müslüman), altı medeniyete mensup (Musevi, Ortodoks, Katolik, Ermeni, Alevi, Sunni) kişilerden oluşuyor. Koristlerin tamamı amatör. Öğretmen, öğrenci, kuyumcu, manifaturacı, rahip, rahibe, haham gibi çok farklı mesleklerden kişiler bulunan koro, yüzyıllardan beri Antakya'daki birlik, beraberlik, dostluk ve hoşgörüyü müzik çatısı altında gösteriyor. Koroda farklı kültürlere ait ilahi ve şarkılar asıllarına sadık kalınarak seslendirilirken, koronun repertuarında İbranice, Latince, Arapça, Ermenice, Türkçe parçalar bulunuyor. Koro bugüne kadar New York'ta Birleşmiş Milletler Üyelerine, Belçika'da Avrupa Parlementosu üyelerine, dünyanın en büyük fuarı olan Berlin Fuarı'nda, İstanbul Mistik Sanat Festivali kapsamında Aya İrini'de pek çok konser verdi ve vermeye devam ediyor.

Konserde, Hatay, Adana, ve Sivas gibi farklı yörelere ait olan türküler ve Türk Pop Müziği'nin klasik eserleri de Türkçe, Latince, İbranice ve Ermenice gibi faklı dillerde seslendirildi.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş Erdemir'in girişimleri ile 17.Uluslararası Sevgi Barış Dostluk Kültür ve Sanat Festivali'ne katılımı sağlanan Antakya Medeniyetler Korosu'nun konseri sonrasında Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, eşi Neriman Posbıyık ile birlikte koro şefi Şeyda Koyaş'a çiçek ve hediye takdim etti. Böyle bir festivalde, 120 kişilik dev bir koroyu Ereğli'ye getirerek Ereğlililerle buluşturmanın büyük bir iş olduğuna vurgu yapan Belediye Başkanı, bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

ANTAKYA MEDENİYETLER KOROSU BİNLERCE KİŞİYİ COŞTURDU
ANTAKYA MEDENİYETLER KOROSU BİNLERCE KİŞİYİ COŞTURDU
ANTAKYA MEDENİYETLER KOROSU BİNLERCE KİŞİYİ COŞTURDU
İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2010 Pazar 09:25:01
Güncelleme :4 Temmuz 2010 Pazar 19:31:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?