3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Meme kanseri bilgilendirme toplantısı

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Kontrol Birimi'nin yapmış olduğu meme kanseri bilinçlendirme çalışmaları devam ediyor.


Belediye Kültür Merkezi tiyatro salonunda Belediye Kültür Merkezindeki kursiyerlere meme kanseri ile ilgili bilgiler verildi. Kadınlarda en sık görülen hastalığın kanserin meme kanseri olduğunu söyleyen İl Sağlık Müdürlüğü Kontrol Birim Sorumlusu Esin İnal, “Meme dokusunda kanallar, süt bezleri, bağ dokusu ve yağ mevcuttur. Meme dokusunun altında ise kas kaburga kemikleri bulunmaktadır.

Bu yüzden memelerde küçük bezeler yada bir takım sertlikler hissetmeniz normaldir. Özellikle adet dönemlerinden hemen önce dokuda fazla sıvı toplanacağından memenizde dolgunluk, ağrı yada kitle hissedebilirsiniz. Her ay adet gördükten bir hafta sonra kendi kendinize yapacağınız meme muayeneleri sırasında memelerinizin yapısını daha iyi tanıyacak, elinize gelen sertliğin normal olup olmadığını daha kolay ayırt edebilirsiniz. Ayda bir kez düzenli olarak yapacağınız muayene, memedeki normal olmayan değişiklikleri belirlemek açısından yeterlidir. Bunun için kendinize bir gün seçin ve bunu takvime işaretleyerek unutulmamasını sağlayın. Memede ele gelen kitlelerin çoğu kanser değildir. Özellikle genç yaşlarda kist yada fibroadenom denilen kitleler sık görülür. Yine de, memenizde belirleyeceğiniz kitlenin niteliğini doktorunuz daha doğru bir biçimde saptayacaktır. Kendi kendinize muayene öneli olmasına karşın, erken tanıda bugün için en etkili yönetimin mamografi olduğunu unutmayın.

Eğer 50 yaşın üzerindeyseniz doktorunuzun önerisine göre her yıl yada 2 yılda bir kez mamogram çektirmeniz yaşam kurtarıcı olabilir. Klinik meme muayenesi kadınların düzenli sağlık kontrollerinin bir parçası olmalıdır. 20 yaşından itibaren her kadın 2-3 yılda 1, 40 yaşından sonra yılda bir hekim tarafından klinik meme muayenesi yapılmalıdır. Yakın aile bireyleri meme kanserine yakalanmış yada başka etkenlerle riskli grupta bulunan ise doktorun belirleyeceği yaş ve sıklıkta mamografi çekilir. Her sağlıklı kadının 30-40 yaşlarında 1 defa mamografi çektirmesi önerilmektedir” dedi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 19:23:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?