3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Meralara AB ıslahı

Avrupa Birliği (AB) uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan kanun ile başlatılan mera ıslah projesi kapsamında Zonguldak’ta bin 600 dekarlık alan tohumlanıyor, mera alanları yeşillendiriliyor.

Zonguldak Tarım İl Müdürlüğü Proje İstatistik Şubesi Mera Birimi Sorumlusu Ziraat Mühendisi Ozan Çakal, il genelinde 27 milyarlık proje kapsamında bin 600 dekarlık mera alanının ıslah edileceğini söyledi. Tohumlama çalışmalarının başladığını belirten Çakal, Sivriler Beldesi’nde 16 parsel 961 dekarlık alanda ıslah çalışması yapıldığını kaydetti.

Islah çalışmasında ekilen tohumların yağmur yağmasının ardından 1,5 ay içinde yeşereceğini belirten Ozan Çakal, "Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen proje kapsamında Zonguldak’ta Sivriler ve Beycuma Beldesi ile Çaycuma’ya bağlı Koramanlar ve Giriş Köyleri’nde bulunan kayıtlı meralarda ıslah çalışması yapıyoruz. Bu bölgelere 27 milyar (27 bin YTL) tutarında trible süper fosfat gübresi atılarak mera alanları yeniden yeşillendiriliyor. Tohumların toprağa karışıp mobilasyona uğramasından sonra yağacak yağmurların ardından 1,5 ay içinde yeşerme olacak" dedi.

Bu mera alanlarında kontrollü otlatma yapılarak verimin de arttırılacağını vurgulayan Çakal, projenin amacını şöyle anlattı: "Ektiğimiz tohumlarla köylülerin hayvanlarının yem ihtiyacını büyük oranda karşılamayı hedefliyoruz. Böylelikle kaliteli kaba yem açığını en az seviyeye indireceğiz. Hayvanlar böylece daha kaliteli beslenmiş olacak."

Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, otlatma planı kapsamında mera alanlarına 31 Mart - 30 Eylül tarihleri arasında hayvan sokulmaması konusunda anonslarla belde ve köy sakinlerinin uyarıldığını da söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Şubat 2005 Perşembe 17:23:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?