6
Mayıs
2024
Pazertesi
ZONGULDAK

Minareyi böyle yıktılar

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Saltukova beldesinde 66 yıllık cami ve minaresi iş makinesiyle yıkıldı. Saltukova beldesinde 1945 yılında yapılan caminin yerine yenisinin yapılacağı belirtildi.

Minarenin yıkımına sıra gelince önce Çaycuma Belediyesi İtfaiye aracı Saltukova'ya gelerek minareye çelik halat bağlanması için iki kişiyi yukarı kaldırdı. Minareye çelik halat bağlandı. Halatın diğer ucu iş makinesine bağlandı. Gerekli önlem alındıktan sonra iş makinesi çelik halatı çekerek minareyi yıktı.

Saltukova Belediye Başkanı Adil Düzlü, amaçlarının, beldeye daha kapsamlı, daha geniş daha geniş mekanı olan hem özürlülere hem yaşlılara hem de cenaze hizmetlerine daha iyi hizmet edebilecek ve aynı zamanda ibadethane olarak kullanılabilecek bir cami inşa etmek olduğunu söyledi. 1945 yılında yapılan Merkez Camisinin yıkımına başladıklarını anlatan Düzlü, şöyle konuştu:

"Daha önceki girişimlerimiz sonucunda, Kültür ve Tabiat Koruma Varlıkları Kurulu'ndan gerekli onayları aldıktan sonra, yılbaşı itibariyle camiyi boşalttık. Amacımız buraya daha kapsamlı daha geniş mekanı olan hem özürlülere hem yaşlılara hem de cenaze hizmetlerine daha iyi hizmet edebilecek ve aynı zamanda ibadethane olarak kullanılabilecek bir cami inşa etmektir. Biz öncelikle bu işin yapımıyla ilgili kaymakamımızla girişimlerde bulunduk. İlçe Müftümüz bu girişimleri destekledi."

Saltukova halkı olarak Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği kurduklarını anlatan Düzlü, şunları söyledi: "Bu dernek aracılığı ile caminin yapımını üstlenmiş bulunuyoruz. Önce belediyeye ait bu arsayı İlçe Kaymakamlığı Diyanet İşleri Başkanlığı'na tahsis işlemlerini belediye meclis kararı ile tamamladık ve bunun üzerine yıkımı başlattık. Öncelikle Saltukova halkı ve esnafına ondan sonra Zonguldak ilindeki hayırseverlerin yardımlarını bekliyoruz. Bu camiyi ilimize ve beldemize yakışır bir şekilde tamamlamayı planlamaktayız. Ben emeği geçen kaymakam başta olmak üzere, müftülerimize, tüm diyanet temsilcilerine, hocalarımıza ve özellikle dernek yöneticilerine teşekkür ediyoruz."

iha
Yayın Tarihi : 25 Ocak 2012 Çarşamba 18:43:52
Güncelleme :25 Ocak 2012 Çarşamba 18:46:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?