3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

'MTA sondaj işinde çok iyi'

Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı yaptığı açıklamasında MTA’nın sondaj işini en verimli ve hızlı şekilde yaptığını kaydetti.


Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu, 74 yıllık bir kurum olan Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün bu yıl 120 bin metrelik sondaj işini ihale yoluyla özel sektöre yaptırmak istediğini belirtti. Muslu, “Geçmiş yıllarda da sondaj işi ihale ile özel sektöre yaptırılmış ancak istenen verim alınamamıştır. MTA mevcut durumuna, teknoloji, ekipman ve personel takviyesiyle bu sondajları hem daha az maliyetle ve özel sektöre göre daha hızlı ve kaliteli bir biçimde yapabilecek kapasiteye, tecrübeye ve kalifiye personele sahiptir” dedi.


Sondaj ihalesini MTA’nın yapması gerektiğini ve özel şirketlerin yetişmiş uzman sıkıntısı yaşadığını ifade eden Muslu açıklamasında şöyle dedi:
“MTA, 74 yıldır ülkemizin yeraltı ve yerüstü zenginliklerini ülke ekonomisine kazandırmış, binlerce mühendisi, yardımcı personeli ve kalifiye elemanı madencilik sektörü için yetiştirmiştir. 1935 yılından günümüze teknik olarak ve kapasite olarak sürekli gelişen MTA, 1976 yılında Bölge Müdürlükleriyle ülke geneline yayılmaya başlamış ve bugüne gelirken bölge müdürlüğü sayısı 12’ye ulaşmıştır. Bu 12 bölge müdürlüğü, ülkemizin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinin belirlenmesinde büyük görevler üstlenmiştir. Aynı zamanda maden aramaları için teknik altyapı kurumları durumundadırlar. Önümüzdeki süreçte yeraltı madenciliğinin öneminin daha da artacağı bilinmektedir. MTA’nın 12 bölge müdürlüğü, sahip oldukları uzmanlık ve alt yapıyla ülkemizin madencilik sektörünün gelişmesinde önemli niteliklere ve avantajlara sahiptir. Bu bölgelerin, personel ve teknik kadro eksiklerinin giderilmesi durumunda yine başarılı işlere imza atmaya devam edeceği de açıktır. Bu gerçeklere rağmen, MTA Genel Müdürlüğü bu yıl yaklaşık 120 bin metrelik sondaj işini ihale yoluyla özel sektöre yaptırmak istiyor. Oysa geçmiş yıllarda sondaj işi ihale ile özel sektöre yaptırılmış ancak istenen verim alınamamıştır. Sondaj işini en verimli ve hızlı şekilde MTA’nın yaptığı ortaya çıkmıştır. Kaldı ki sondaj işini ihale ile alan özel şirketler de MTA’dan emekli teknik elemanlarla personelini takviye ettiği halde yetişmiş uzman sıkıntısı yaşamaktadır. Bu nedenle, ülkemiz için çok önemli olan maden tespitleri için sondaj işinin özel sektöre ihale edilmesinde hiçbir kamu yararı olmadığı gibi sondaj işinin ihaleyle özel sektöre yaptırılmasına gerek de yoktur. MTA, mevcut durumuna, teknoloji, ekipman ve personel takviyesiyle bu sondajları hem daha az maliyetle ve özel sektöre göre daha hızlı ve kaliteli bir biçimde yapabilecek kapasiteye, tecrübeye ve kalifiye personele sahiptir. Bu sondajları MTA yapmalı ve her zamanki gibi ülkemizin yeraltı zenginliklerini ülkemiz ekonomisine kazandırmalıdır. Çünkü yeraltı zenginliklerimiz, ülkemizin ve halkımızın geleceğinin teminatıdır.”

İHA
Yayın Tarihi : 24 Şubat 2009 Salı 12:30:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?