3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Muhtardan su cezası iddiası

Zonguldak'ın Karaman beldesine bağlı Çukurören Köyü Aşağı Musullu Mahallesi sakinleri, seçimde destek vermedikleri köy muhtarı tarafından sularının kesilerek cezalandırıldıklarını ileri sürdü.

Su kesintilerinin ardından mahalleli de, kendi geliştirdikleri ilginç yöntemle su sorununu çözmeye çalışıyor.


Çukurören Köyü Aşağı Musullu Mahallesi'nde oturan 11 hane sahibi, mahallelerinde bulunan muhtar adayını destekledikleri için Köy Muhtarı Fikri Boz tarafından cezalandırıldığını iddia etti. Mahalleli, vanalarının kapatılarak seçimden sonra su alamadıklarını ileri sürdü. Bahçelerinde sondajla çıkarttıkları suyu fıçılarda biriktiren Şahin Sağlam ve Ali Sağlam, elinde kova ve benzer kap kaçaklarla taşıyarak su ihtiyacını gideriyor. Elindeki su kovaları ile her gün defalarca, Zonguldak-Ankara karayolunun da
içerisinde bulunduğu yaklaşık 300 metre mesafeden suyu taşıyan Şahin ve Ali Sağlam, Muhtar Fikri Boz'un ödenmeyen fatura ve kaçak kullanımları gerekçe göstererek sularını kestiklerini bildirdi. Borcu olmadığı halde kendi sularının da kesildiğini anlatan Metin Öztürk ve Şaban Sağlam, "Dereden ya da sondaj yapıp su ihtiyacımızı gideriyoruz. Biz faturalarımızı günü gününe ödüyoruz. Bizim suçumuz ne. Kaçak varsa tespit edilsin, kaçak kullanan cezalandırılsın. Parasını ödemeyenin de suyunun kesilmemesi gerekir ama biz paramızı günü gününe ödediğimiz halde su alamıyoruz. Biz, bu mahallede akrabamız, hısımımız olan adayı destekledik. Oy vermedik diye üç aydır su alamıyoruz" dediler. Necati Bayram isimli mahalleli de muhtarın, uyguladığı bu ceza yöntemi ile kendilerinden intikam aldığını söyledi.


SU BİDONLARINI İPLE ÇATIYA ÇIKARIYOR
Cemal Aktaş, 22.5 TL su borcu bulunduğunu belirterek büyük uğraşlar sonunda evine su götürebiliyor. Bir yakınının inşaat halindeki binasına gelen sondaj suyunu bidonlara dolduran Cemal Aktaş, el arabasıyla Zonguldak Ankara karayolundan geçerek evine götürüyor. Aktaş, 400 metrelik yolculuğun ardından bahçesinden geçirdiği suları eşi ve çocuklarının yardımıyla yerden 15 metre yükseklikteki çatıdan sarkıttığı iple taşıyor. Bidonların içerisindeki suyu depoya dökerek su ihtiyacını karşılayan Cemal Aktaş,
"Çok zor ve zahmetli oluyor ama mecburuz. Muhtar, bize cefa ediyor. Vefa ediyor diyemiyorum. Bu halimizi görür. Muhtarın ve halimizi gören yetkililerin vicdanına bırakıyorum" dedi. Eşine kendisinin de yardımcı olmaya çalıştığını anlatan Fatime Aktaş da, tepkisini şöyle dile getirdi: "Ben zaten hastayım. Ciğerimin biri yok. Temiz hava alabilmek ve istirahat edebilmek için köye yerleştik. Ama burada daha büyük cefa çekiyoruz. Artık dayanamıyorum."


MUHTAR İDDİALARI YALANLADI
İddiaları doğrulamayan Muhtar Fikri Boz, grup suyu olması nedeniyle Aşağı Muslu Mahallesi'ne Eceler Köyü'nün deposundan verildiği ve suyu kendisinin değil Fevzi Gürpınar'ın kestiğini söyledi. Muhtar arkadaşı Gürpınar ile birlikte suyun kesilmesi kararının birlikte alındığını hatırlatan Boz, şunları söyledi: "Bu mahalleye giden su, Eceler köyü deposundan veriliyor. Yaz dönemlerinde depolarında su kalmıyor. Faturalarla kıyasladığımızda suyun üçte birini ancak tahsil edebiliyoruz. Bu kayıp kaçakla mücadele için 20-25 gündür suyu kestik. Geçen hafta mahalleli ile toplanıp konuyu çözecektik. İl dışında acil işim çıktığı için bir araya gelemedik. Bu hafta sonu görüşüp tekrar suyu vereceğiz. Buraya su tesisatını ben getirdim. Buraya su verememem ve para tahsil edememem benim için zarar. Ben ve diğer muhtar arkadaşım, birlikte kredi çektik de suyun elektrik parasını ödeyebildik."
Boz, yaklaşık dokuz abonenin olduğu Aşağı Muslu Mahallesi'nde aylık 400 ton su harcanmasına rağmen 100 ton suyun bile faturasını tahsil edemediklerini söyledi. Muhtar Boz, yaptıkları incelemelerde yer altından kaçak şebeke döşeme ve su saatlerinin tersten takılma gibi yöntemlerle suyun kaçak kullanıldığını tespit ettiklerini de sözlerine ekledi.


Eceler Köyü Muhtarı Fevzi Gürpınar da, su kesintilerinin sadece Çukurören Köyü'ne bağlı Aşağı Muslu Mahallesinde değil kayıp kaçağı tespit etmek için belirli aralıklarla kendi köyünde de uyguladığını ifade etti.

iha
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2009 Salı 16:54:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?