3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

ÖDP lideri Uras Zonguldak'ta

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras, AK Parti'yi kapatmanın seçmeni cezalandırmak anlamına geldiğini ifade ederek, "Biz Erdoğan'la siyaseten mücadele etmekten yanayız" dedi.


ÖDP tarafından düzenlenen "Özgürlükçü Sosyalizm Yolunda Sol Seçenek" konulu panele katılmak üzere Zonguldak'a gelen Ufuk Uras, Genel Maden İşçileri Sendikası'nı (GMİS) ziyaret etti.

 

GMİS Genel Başkan Vekili Rahmi Yaman ve yönetim kurulu üyeleriyle sohbet eden Uras, sendikacıların AK Parti'nin kapatılma davasıyla ilgili sorularına cevap verdi. Uras, AK Parti'ye onaylanacak olan bir kapatma kararının seçmene verilen ceza anlamına geldiğini ifade etti. Parti kapatmanın siyasetçiyi takiye yapmaya zorladığını
söyleyen Uras, "Zamanında sonbaharda kapsamlı bir anayasa değişikliği olsaydı, bu işler bu kadar sarmazdı. Tarihi bir fırsat kaçırıldı. İşi yokuşu sürmeden düzgün bir çıkış olsaydı memleket rahatlardı. Hala yapılabilir, yeter ki pozitif bir siyaset yapılmak istensin. AK Parti'nin kapatılması çözüm değil. AK Parti'yi kapattın. Seçmeni nereye kapatacaksın? Parti adını değiştiriyor başka bir isimle devam ediyor. Son 40 yılda 24 parti kapatıldı. Birde siyasetçiyi takiye yapmaya zorluyorsun. Biz Tayyip Erdoğan
ile demokrasi içerisinde siyaseten mücadele etmekten yanayız. Bu özgüven meselesidir. Demokrasi içerisinde mücadele edemiyorum, belden aşağıya yöntemlerle bu işi halledeyim demek memleket açısından iyi bir şey değil. Sonuç alabilirsin de uzun vadeli bir çözüm olmaz. Biz bu filmi çok gördük" diye konuştu.
Başörtü konusundan Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı da eleştiren Uras, "AK Parti ile demokrasi içerisinde bir mücadeleyle başarılı olunabilir. Demokrasi dışı yöntemler anlamlı sonuç vermiyor. Apoletli ve cüppeli siyasete de karşı çıkmak lazımdır. Anayasa Mahkemesi'nin en son verdiği kararının kendisi de yasama organına yönelik müdahaleyi içeriyor. Yapılması gereken krizin kaosa dönüşmemesi için kapsamlı bir demokratikleşmeyi sağlamak, büyük bir mutabakatla demokratik bir anayasada buluşarak kaosu önlemek. Partileri kapattığınız zaman, bir tür seçmeni de cezalandırıyorsunuz. Partilerin yanlışlarının hesabı sandıkta görülmelidir. Demokrasi dışı yöntemlerle, siyaset alanını tahrip etmek bu ülkeye verilen en büyük zarar. Her türlü vesaite karşı çıkmak, siyasetin sivilleşmesi için herkesin elinden gelen katkıyı vermesi gerekir" şeklinde konuştu. Resmi ilan zorunluluğunu ortadan kaldıran yasa tasarısını da değerlendiren Uras, şöyle devam etti:
"Yerel basının çok büyük bir özgünlüğü var. Medyanın bağımsızlığı 4. kuvvet olarak çok önemlidir. Büyük menfaat grupları etkili olabiliyor. Yerellerdeki çeşitliliği ortaya koyan, çok kimlikli, çok kültürlü renkliliğin esas alınması gerekir. Demokrasinin kurumsallaşmasını istiyorsak, basının önüne yeni engeller koymak yerine, her türlü engeli açacak, çözecek bir politik tercihi benimsemek gerekir."

..
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2008 Cuma 02:37:59
Güncelleme :13 Haziran 2008 Cuma 02:43:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?