3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Öğrenci yurdunda kaser eğitimi

ZKÜ’ deki 80 kız öğrenciye kanser ve kanserden korunma yolları anlatıldı.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdunda kalan 80 öğrenciye, Kanser ve Kanserden Korunma Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü Esin İlhan tarafından bilgilendirme eğitimi verildi.


Sinevizyon gösterimi ile birlikte öğrencilerin büyük bir dikkatle izlediği toplantıda Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şube Müdürü Esin İlhan, konuşmasında şunları kaydetti:
“Kanser önlenebilir bir hastalık olduğundan kanserden korunmanın en başarılı yolu kanser yapan etkenlerin (Sigara, beslenme ve çevresel faktörler, genetik ve alkol) gibi nedenlerin ortadan kaldırılmasıdır. Kanserde erken tanı tedavi şansını artırıp, tedaviyi kolaylaştırdığından doku ve organ kaybını önleyerek de sakatlık bırakmayacağından hayat kurtarır.

Dünyada her 8 kadından biri, yani 100 kadından 13’ü Meme Kanserine yakalanmaktadır. Meme kanserinde erken yaşta adet görme, geç menopoza girme, ilk doğum yaşının 30 yaş ve üstü olması, hiç doğum yapmamış olma, emzirmeme önemli risk faktörleri arasındadır. Kanser teşhisi için biopsi ve patolojik tanı gerekir. Gerektiğinde biopsi tekrarından kaçınmamak gerekir. Meme kanserinde erken tanıda klinik meme muayenesi, mamografi ve gereken olgularda meme ultrasonu yanında kendi kendine meme muayenesi çok önemli.“
 

İha
Yayın Tarihi : 6 Nisan 2009 Pazartesi 16:30:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?