3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Öğrencilere sigara konferansı

Zonguldak’ta ortaokul öğrencilerine sigaranın zararları ve etkileri konulu seminer konferans verildi.


Zonguldak’ın merkezine bağlı Kilimli Beldesi’nde bulunan Cumhuriyet İlköğretim Okulu 7. ve 8. sınıflarında eğitim gören öğrencilere 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Haftası etkinlikleri çerçevesinde sigaranın zararları ve etkileri konusunda öğrencilere konferans verildi.

İl Sağlık müdürlüğü’ne bağlı Ruh Sağlığı ve Sosyal Hastalıklar Şubesi Müdürü Esin İlhan, tarafından sinevizyon gösterimi ile birlikte verilen konferansı öğrenciler büyük bir dikkat ve ilgi ile izlediler. Sigaranın zararlarını anlatan Esin İlhan, “Günümüzde sigara ilk içilmeye başlandığında başta solunum yolu hastalıkları olmak üzere pek çok hastalığa neden olur. Sigara diğer kötü alışkanlıkları da kolaylıkla peşinden sürükler, sigara içen bir gencin içmeyene göre 8 kat daha fazla uyuşturucu kullanma riski vardır. Kişi ne kadar sigara içiyorsa o kadar kansere yakalanma riski vardır” dedi. İçilen her sigaranın insan sağlığına mutlaka zararı olduğunu hatırlatan İlhan, “Az sayıda sigara içenlerin akciğerlerinde bile bozukluklar saptanmıştır.

Ve sigara içenlerin büyük çoğunluğu az sayıda sigara içmeyi başaramamaktadır. Sigara bütün ölümlerin 3’te birinden sorumludur. Sigara dumanında 40’tan fazla kanser yapıcı madde bulunmaktadır. Bunların bazıları kanserin başlanmasına bazıları ise ilerlemesine yol açan maddelerdir. Akciğer kanserine yakalanmış her on hastadan sadece bir tanesi en fazla 5 yıl yaşama şansına sahip olabilmektedir. Sigara vücuda kalıcı zararlar vermeden bırakılırsa, vücut kendini yenileme fırsatı bulabilir” diye devam etti.


Öğrencilerden evde sigara içen velilerinin de uyarılmasını isteyen İlhan, sigaranın hem içene hem de çevredekilere zarar verdiğinin unutulmaması gerektiğini kaydetti.

İha
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2009 Perşembe 18:46:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?