3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Öğrencilere sigara ve kanser semineri

Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 19 Kasım Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) günü nedeniyle, ilköğretim okulu öğrencilerine Sigara ve Akciğer Kanseri ile ilgili olarak seminer verildi.


Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Remzi Altın tarafından Fener İlköğretim Okulu öğrencilerine sigarının zararları ve akciğer kanseri konularında bilgi verildi. Eğitim öncesi öğrencilere akciğer hastalığı olan hastalardan oluşan bir sinevizyon gösterimi sunuldu.
Öğrencilere akciğer hastalığı konularında bilgi aktaran Altın, “Hastalığın akciğerle ilgili bölümü tam olarak geri dönüşlü olmayan hava akımı kısıtlanması ile karakterizedir. Hava akımı kısıtlanması genellikle ilerleyicidir ve akciğerlerin zararlı partikül ve gazlara karşı anormal inflamatuar yanıtıyla ilişkilidir. Dünyada KOAH için sık karşılaşılan risk faktörü, sigara içimidir. Sigara içen kişiler, mümkün olan her fırsatta bırakmaları için teşvik edilmelidir. Bir çok ülkede odun yakılması ve diğer biyomas yakıtların kullanılmasından doğan hava kirliliği de KOAH açısından risk faktörü olarak belirlenmiştir” dedi.


Ayrıca Altın, öğrenciler uyarılarda bulunarak, “Çocuklarımız yani sizler sigara içen anne ve babanız varsa mutlaka uyarmalısınız, çünkü onları uyardığınız takdirde kendileri mutlaka utanacaklardır. Bunun için evlerinizde kesinlikle sigara içirtmeyin. Zonguldak’ta madenlerde çalışan işçilerimizin çoğunluğu sigara kullanıyorlar. Bunlar özellikle 50-60 yaşlarda hem meslek hastalığına yakalanmış, hem de sigara içtikleri için sürünerek yaşamlarını kaybediyorlar. Ömrünüzün sağlıklı geçmesini istiyorsanız mutlaka sigaradan uzak durmanız gerekmektedir. Günümüzde sigara içenlerin yüzde yetmişi sigarayı bırakmak ister ancak, bunun çok azı başarmasıyla birlikte sigaraya bağlanmak çok kolay, bırakmak ise çok zordur “ diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 15:42:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?