3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Öğretmen tayini için önerge

Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Çaycuma ilçesinde tayini çıkan öğretmen Mevlüt Kırnapçı'nın tayin edilmesine ilişkin TBMM'ye soru önergesi sunarak cevaplandırılmasını istedi.


Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde çevre katliamına karşı çıktığı ileri sürülen ve tayini çıkan öğretmen Mevlüt Kırnapçı hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)'ne soru önergesi sundu.
Öğretmen Mevlüt Kırnapçı'nın doğa katliamını önlediğini belirten Köktürk, "Ülkemizin doğal alanları, kıyıları, ormanları, tarım alanları, yaylaları ve meraları, tarihi ve kültürel alanları 'kısa erimli çıkarlar' uğruna ardı arkası kesilmeyen çevre ve imar kirliliği saldırısıyla karşı karşıya bulunduğuna" dikkat çekti.


Her gün bir yenisine tanık olduğumuz çevre katliamı haberlerine bu defa Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde bulunan 'Yeniköy Ören Tarlası'ndaki doğa katliamının eklendiğini belirten Köktürk, soru önergesinde şu ifadeleri kullandı: "Bilindiği üzere, ülkemiz, çevrenin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması bağlamında 41 sözleşme ve 30 üzerinde protokole taraf olmuş, çok sayıda deklarasyon ve karar metni imzalamıştır. Kaldı ki, Anayasanın 56. maddesine göre, 'Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşın görevidir.' Çaycuma ilçesi Mimar Sinan İlköğretim Okulu Öğretmeni Mevlüt Kırnapçı, Anayasanın kendisini de görevli kıldığı bir konuda, 'Çevrenin korunmasının insan hakkı olduğu' gerçeği ile yaşanan doğa katliamına karşı yargıya başvurma hakkını kullanarak doğa katliamını önledi."


Yargının doğa katliamını durdurma kararının ardından öğretmen Mevlüt Kırnapçı'nın tayininin çıkarıldığını ifade eden Köktürk, soru önergesine şöyle devam etti: "Yargının kararının ardından öğretmen Mevlüt Kırnapçı görevinden alınmış, evine 80 kilometre uzaktaki ilimizin en uzak köşesindeki 'Öğberler İlköğretim Okulu'nda görevlendirilmiştir. Gerekçede, 'Vali ve Kaymakamın görevlerini yapmadıklarını basın yoluyla ima etmek' ve Mevlüt Kırnapçı'nın 2007 yılında Çaycuma'da yapılan CHP mitingine 'izleyici' olarak katılması gösterilmiştir."


Köktürk, soru önergesinde şu soruları yöneltti: "Anayasanın 56. ve 90. maddesi ile Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak imza altına aldığımız uluslar arası sözleşmeler doğrultusunda yurttaşlık sorumluluğunu yerine getirerek bir doğa katliamını önleyen öğretmen Mevlüt Kırnapçı'nın ödüllendirilmesi gerekirken cezalandırılması sizce doğru bir uygulama mıdır? Yasalarımızda 'İma etmek' suçu var mıdır? Çevre katliamının engellenmesi konusunda yurttaşlarımıza düşen görev ve sorumluluklar konusunda kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?"


Öğretmen Mevlüt Kırnapçı için açılan soruşturmadaki suçlamalardan birinin de "2007 yılında Çaycuma'da yapılan CHP mitingine 'izleyici' olarak katılması" olduğunu anlatan Köktürk, soru önergesinde özetle şu sorulara da cevap verilmesini istedi: "Aynı dönemde başta Zonguldak olmak üzere birçok ilimizde ve ilçemizde yapılan Ak Parti mitinglerine de birçok memur, bürokrat ve devlet görevlisi katılmıştır. 2002'den bu yana Ak Parti mitinglerine katılan devlet memurları için açılan herhangi bir soruşturma var mıdır? Kıyılar ve sahil şeritlerinde, ormanlar ve ağaçlandırma alanlarında tarım alanlarında, meralarda, su havzaları ve su kaynaklarında tarihi ve kültürel alanlarda yaşanan tahribatların bu dönemde çıkarılan maden yasası, maden arama faaliyetlerini ÇED kapsamından çıkaran yönetmelik, Toprak Koruma Yasası, Mera yasası, Orman yasasında yapılan değişiklik ve benzeri yasal düzenlemelerden kaynaklandığı görülmektedir. Bu anlamda, son yıllarda yurdumuzun değişik yerlerinde yaşanan doğa katliamlarına, çevre
ve kıyı yağmacılığına karşı ne tür etkin yasal önlem ve yaptırımlar düşünüyor musunuz?" Milletvekili Ali İhsan Köktürk, TBMM'ye sunulan soru önergesinin
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından cevaplandırılmasını istedi.

iha
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2008 Pazartesi 13:45:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?