3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Okuma yazma kursalarına ağırlık

Kdz. Ereğli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Özkan, 2009-2010 eğitim-öğretim yılında okuma yazma kurslarına ağırlık verileceğini belirtti.


Zonguldak'ın Ereğli ilçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kenan Özkan, 2009-2010 eğitim-öğretim yılı içerisinde köylerde muhtar, aza, imam ve köy öğretmeni başkanlığında okuma yazma bilmeyenler okuma yazmaya öğrenmeye teşvik edileceğini belirtti. Tersanelerden de taşçılık, montajcılık, gemi boyacılığı ve benzeri alanlarda kurs talepleri geldiğini belirten Özkan, bu konuda çalışmalarının devam ettiğini belirterek kursların açılacağını söyledi. Özkan, “Halk Eğitim Merkezi olarak yaz dönemi boyunca bilgisayar, kaynakçılık, Gemi Tersanesinde taşçılık kurslarımız devam etmiştir. Bu kurslar haricinde gençlere ve yaşlılara yönelik hızlı okuma kursları ve etkili okuma kurslarımızda aynı şekilde devam etmektedir.

Değişik kurumlarda sıhhi tesisatçılık başlamış ve bitirilmiştir. Bunların haricinde 2009-2010 eğitim-öğretim yılı için hazırlıklar tamamlanmış ve bayram sonrası kursların açılmasına da devam edilecektir. Son günlerde tersanelerden taşçılık, montajcılık, gemi boyacılığı ve benzeri alanlarda kurs talepleri var. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Bu kursların açılmasını gerçekleştireceğiz. Önümüzdeki günlerde İş Kur ile işbirliği içerisinde kaynakçılık kursları açılması planlanmıştır. Tabii ki bu kurslara işsiz ve herhangi bir sosyal güvenliği olmayan vatandaşlarımız katılabilecek. Bu kurs süresince masrafları olmayacağı gibi cep harçlıkları İş Kur tarafından ödenecektir.

Ancak, kursa katılma şartlarını taşımaları halinde ve aynı zamanda bu insanların kurslara katılmaları için İş Kur'a kayıt yaptırmaları gerekiyor. Yine 2009-2010 eğitim-öğretim yılı çalışmaları içerisinde okuma yazma kurslarımız sön planda yer almaktadır. Çünkü, son elimize ulaşan verilere göre, okur yazar olmayanların sayısı Zonguldak için bir şansızlık oyduğunu düşünüyorum.

Bu sayıyı en aza indirmek için de Ereğli'deki en ücra birim muhtarlık, camiler ve okul öğretmenleri ile işbirliği yaparak bu sorunu çözme yoluna gideceğiz. Köylerde köy öğretmeninin başkanlığın da oluşacak komisyon okuma yazma bilmeyenleri tespit ederek okuma yazmaya teşvik edecekler. Hep birlikte el ele vererek özürlü veya çok yaşlı olmayan insanların kursa gelmelerini sağlayarak bu eğitim-öğretim yılında sorunu önemli ölçüde çözeceğimize inanıyorum. Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen kurs programlarında değişiklik olmuştur.

Bundan sonra birçok dalda modüler programı uygulanacaktır. İnsanlarımız böyle deyince anlamaya bilir. Sonuçta diplomaya getiren örgün eğitimle paralel bir program uygulanıyor. Sonuçta diplomaya veya ustalık belgesine kadar uzanan bir eğitim süreci. Tabi önceki programlara göre daha uzun bir süreç oluyor. Ama sertifikaların geçerliliği açısından da önem arz ediyor. Tabi kursiyerlerimiz bize müracaat ettiklerinde onlara yeni programlarla ilgili bilgiler verilecektir” dedi.

Eski hükümlülere ve askeriye de emir altında çalışan erlere yönelik kursların açıldığını belirten Kenan Özkan, eski hükümlülere doğal gaz kursu verildiği kaydederek sözlerini şöyle tamamladı:
“Bakanlığımız bir protokolü vardır. Bu iş birliği protokolüne göre, gerek eski hükümlü, gerekse askeriyede emir altında olan erlere yönelik kurslar açılır. Bu kurslardan ilçemiz tutuk ve ceza evinde doğal gaz tesisatçılığı kursu açıldı. Erlere yönelikte sürekle okuma yazma, arılık, kaynakçılık, kalorifer ateşçiliği ve son olarak da yaz döneminde bilgisayar kursu açıldı. Çok sayıda erlerimizde sertifika sahibi oldu.”

İha
Yayın Tarihi : 25 Ağustos 2009 Salı 17:15:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?