3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ölüme davetiye çıkartıyorlar

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, kaçakçılığın bir suç olduğunu ve kaçak ocakların kömüre davetiye çıkardığını belirtti.


Makine Mühendisleri Odası Zonguldak ve Zonguldak Mühendisleri Derneği adına Maden Mühendisleri Odası’nda basın açıklaması yapan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, kaçak ocakların ölüme davetiye çıkarttığını ve kaçakçılığın devletin yasalarına karşı gelerek yapılan bir ticaret olduğunu belirtti. Kaçakçılığın suç olduğunu ifade eden Kaymakçı, kaçak üretimi önlemek devletin görevleri arasında olduğunu söyledi. Kaymakçı şöyle devam etti:


“Kaçak ocaklarla ilgili düşüncelerimizi defalarca ifade ettik. Önlenebilmesi için yapılması gerekenler konusunda önerilerimizi dile getirdik. Kaçakçılık bir devletin yasalarına karşı gelerek yapılan ticarettir. Yani bir suçtur. Dolayısıyla yasal bir dayanağı olmadan ve her türlü denetimden uzak kaçak olarak üretilen kömürün ülke içinde serbestçe satılması veya satın alınması da bu suça ortaklık etmektir. Kaçak üretimi önlemek de devletin ilgili birimlerinin görevleri arasındadır. Kömür kaçakçılığı hala bölgemizin en büyük sorunlarından birisi olmaya devam etmektedir. İşsizlik nedeniyle insanlar her türlü denetimden, iş güvenliğinden ve sosyal güvenceden yoksun kaçak ocaklarda canları pahasına çalışmakta ve oldukça sık meydana gelen kazalarda hayatlarını kaybetmekte ya da sakat kalmaktadırlar. Kaçak ocakların hukuksal statü dışına çıkılarak, bazı firmalar tarafından taşeron gibi kullanıldıkları da bilinen bir olgudur. Kaçak olarak üretilen bu kömürler bazı firmalarca alınmakta ve böylece kömür kaçakçılığı yasal bir konuma getirilmiş olmaktadır. Zonguldak’ta kaçak kömür üretiminin ve buralarda meydana gelen ölümlü kazaların artmasının nedenlerinden biri de buralarda üretilen kömürün saha sahiplerince alınarak sevk irsaliyelerinin sağlanması ve ayrıca Zonguldak’taki tüketicilerin ucuz olduğu gerekçesiyle bu kömürlere olan talebi kaçak ocakçıyı Pazar bulabilen üretici konumuna getirmiş ve böylece kömür kaçakçılığının geçmişteki münferit olma özelliğini kaybetmesine neden olmuştur. Buradan kaçak ocak sahiplerine ve kaçak ocaklarda çalışanlara da seslenmek istiyorum. Hiçbir madencilik bilgisi içermeyen, teknolojisi olmayan, kömürü, gazı, tahkimatı, havalandırmayı bilmeyen, işçi sağlığı iş güvenliğinden habersiz ve hiçbir teknik denetimin olmadığı son derece ilkel koşullarda çalışma sonucunda ise kazaların olmaması mümkün değildir. Dolayısıyla mayınlı bir tarla olarak nitelendirilebilecek kaçak ocaklarda meydana gelen bu tür kazalar bir iş kazası olarak nitelendirilemez. Bu koşullarda çalışmayın, çocuklarınızı çalıştırmayın, er geç hayatınıza mal olacaktır. Madencilik sektöründe giderek artmakta olan iş kazaları konusunda ilgilileri uyarıyor ve görevlerini eksiksiz yapmaya, gereken önlemleri acilen almaya davet ediyoruz. Sadece kaçak ocakları kapatarak soruna kalıcı çözüm sağlamak mümkün değildir. Çünkü her yıl yenileri açılmaktadır. Kaçak ocakların açılmasını ve adeta ölüm tüneli olan bu yerlerde insanları çalışmaya zorlayan sosyal ve ekonomik nedenler ortadan kaldırılmalı, istihdam oluşturacak yatırımlar yapılarak insanlarımız buralarda çalışmaya mahkum edilmemelidir.”

iha
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2009 Cumartesi 01:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?