3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Organ Bağışı haftası etkinlikleri

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen 3-9 Kasım tarihleri arasında Organ ve Doku bağışı haftası etkinleri aralıksız olarak devam ediyor.


Zonguldak Atatürk Devlet hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Uzman Doktor Yalçın Erdoğan, organ bağışının önemli olduğunu vurgulayarak, organ bağışının başka bir vücutlara can vermesi için bağışta bulunulması gerektiğini vurguladı.

Ülkenin en önemli sorunlarından birisinin organ ve doku naklinin olduğunu belirten Erdoğan, “İçinde bulunduğumuz hafta ‘Organ ve Doku Bağışı’ haftasıdır. Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi organ ve doku nakli ile ilgili olan hastalıklardır. Her geçen gün hastalarımızın sayısı artmaktadır. Uygun organ bulunamaması nedeni ile özellikle kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar kısa süre içinde yaşamlarını kaybetmektedirler. Ülkemizde organ nakli ile ilgili konusunda uzman dahil cerrahi ekiplerimizin ve üstün nitelikle nakil merkezlerimizin olmasına rağmen, organ nakli sayılarımızda istenilen seviyelerde bulunmamaktayız.

Bunun en önemli nedenlerinden birisi organ ve doku bağışı yetersizliğidir” dedi. Akli dengesi yerinde olan ve 18 yaşını dolduran herkesin organ bağışında bulunabileceğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. 1979 tarihli 2238 sayılı yasamız gereği organ bağışının iki tanık huzurunda yapılması ve bunun bir hekim tarafından onaylanması yeterlidir. Organ bağışlarını İl Sağlık Müdürlükleri, Hastaneler ve bu konu ile ilgili çeşitli kuruluşlar kabul etmektedir.

Yapacağımız bu kutsal bağışlar ile nice hayatlar kurtarılacaktır. Organ bağışı sonrası size verilecek olan ‘Bağış Belgenizi’ sürekli yanınızda bulundurmanızı ve konu ile ilgili tüm yakınlarınıza bilgi vermenizi istiyoruz. Kalp, karaciğer, böbrek, akciğer ve pankreas gibi organların nakilleri, kemik iliği, gözün kornea tabakası ve kalp kapağı gibi dokuların nakilleri ülkemizde başarı ile yapılmaktadır. Sağlıklı olan her organ bağışlanabilir. Bağış yapmış olan kişiden bir çok insan şansı bulabilir.

Organ ve doku nakli hizmetlerinin üstün bir seviyeye gelebilmesi için Sağlık Bakanlığımız tarafından Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemi kurulmuştur. Bu sistemin amacı bağışlanan organ ve dokuların adaletli bir şekilde tıbbı etik anlayışı çerçevesinde en uygun alıcıya naklinin sağlanmasıdır. Ülkemizde nakil bekleyen tüm hasta kayıtları bu sistem içersindeki Ulusal Koordinasyon Merkezinde bulunmaktadır. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızdan bu konuya önem vermelerini ve ilgili yerlere başvurarak organ bağışında bulunmalarını bekliyoruz.”

İha
Yayın Tarihi : 6 Kasım 2008 Perşembe 19:12:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?