5
Mayıs
2024
Pazar
ZONGULDAK

Orman köylüsüne müjde!

Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Ören, Or-Köy kapsamında 2012 yılında orman köylüsüne 1 Milyon 900 Bin TL kredi kullandırdıklarını belirterek, 2013 yılında ise 3 Milyon 550 Bin TL hibe destekli kredi verileceğini söyledi.

Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Ören, Or-Köy projesi kapsamında arıcılık konusunda yapılacak olan kredi desteğine ile ilgili kayıt ve bilgilendirme toplantısı için geldiği Kdz. Ereğli ilçesine bağlı Bayat Köyünde orman köylüleri ile biraya geldi.

Bayat köyünde en az 5 kişiye arıcılık konusunda kişi başı 10 Bin 500 TL kredi yardımında bulunulacağını kaydeden Ören, bu kredinin yüzde 25'inin hibe kredi olduğunu bir yıl ön ödemesiz, 3 yıllık vade ile ödemesinin yapılacağını müjdeledi.

Bu kredinin geri ödemesinin ise 11 Bin 85 TL olacağını ve 2Bin 500 TL'nin ise hibe olduğunu ifade eden Ören, "Orman köylülerinin refahını artırmak amacıyla yapılan bu projeler kapsamında devletimiz kırsalda yaşanan göçü önlemeyi hedefliyor. Arıcılık sertifikası bulunan, arıcılık birliği üyesi ve aynı zamanda evli kişiler tercih edilecek. Çok yoğun talep olursa bu talebi değerlendiririz. Yapılacak olan kredi yardımları ile proje yatırıma dönüştürülerek, Bölge Müdürlüğümüz tarafından denetlenecek. Hedef orman köylüsünü ayakta tutmak" diye konuştu.

Zonguldak, Bartın ve Karabük'te 2012 yılında, Süt koyunculuğu, Mantolama gibi yüzde 75'i ekonomik amaçlı, yüzde 25'i de sosyal amaçlı projelere kredi ödemesi yapıldığını da hatırlatan Ören şunları söyledi:

"Bu yıl ise arıcılık başta olmak üzere Güneş Enerji sistemleri, mantolama, su sığırcılığı gibi projelere 3 Milyon'u kredi 550 Bin TL'si ise hibe olmak üzere toplam 3 Milyon 525 Bin TL ödeme yapılacak. Bununla ilgili çalışmaları sürdürüyoruz. Bugünde Bayat'a gelerek, Orman köylümüzü hem bu konularda bilgilendirmek hem de, kayıt yapmak arzusundayız.

Şu anada kadar 10 köylümüzün kredi kullanmak için müracaatını bizlere yaptı. Bizde bu müracaatları alıp değerlendireceğiz ve şartlara uyan köylülerimize arıcılık konusunda kullanmalarını sağlama adına teslim edeceğiz ardından da projenin hayata geçip geçmediğine bakacağız"

Yapılan konuşmaların ardından Zonguldak Orman Bölge Müdür Yardımcısı Nizamettin Ören beraberinde Or-Köy Zonguldak Şube Başkanı Ayşe Toptan ile birlikte vatandaşların kredi ve proje sorularını yanıtladı.

Gerçekleştirilen toplantıya Kdz. Ereğli Orman İşletme Müdür Yardımcısı İdris Tetik, Ereğli Orman İşletme Şefi Ali Düzenli, Bayat Köyü Muhtarı Ahmet Eyilmez, Arıcılılar Derneği Kdz. Ereğli Başkanı Selahattin Günay ve çok sayıda vatandaş katıldı.

iha
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba 18:51:26
Güncelleme :20 Şubat 2013 Çarşamba 18:54:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?