3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ormanın kadınları

Zonguldak’ta bir grup orman köylüsü kadın, zor şartlar altında ekmek parası kazanmanın mücadelesini veriyor.

Yaklaşık 50 bin hektarlık Zonguldak ormanlarının bin hektarlık bölümünün çamkesen böceklerinin istilasına uğraması üzerine Zonguldak İşletme Müdürlüğü, kısa zamanda az maliyetle ve diğer canlılara zarar vermeden çamkesen böceklerini etkisiz hale getirmek için mekanik mücadele başlattı.

Günlük 14 milyon lira yevmiye ile zor orman ve hava koşullarına rağmen çalışan 12 kadın, topladıkları böcekleri yakarak imha ediyor.

Zonguldak Orman İşletmesi Çaycuma Şefliği’ne bağlı Çomranlı ormanlarında çalışan kadınlar, olumsuz hava koşullarına rağmen, günde 14 milyon lira yevmiye ile 5 hektarlık ormanı böceklerden arındırmaya çalışıyor.

Eşlerinin çalışmaması veya yeterli gelirlerinin olmaması nedeniyle zor orman ve hava koşullarına rağmen çalışmak mecburiyetinde olduklarını belirten kadınlar, "Erkekler bu işi beğenmiyor. Bizden başka gelen yok. Bu böcekler nedeniyle bazen hastalanıyoruz. Aldığımız para hastane masrafımızı bile karşılamıyor ama çalışmaya mecburuz" dediler.

Zonguldak genelindeki çamkesen böceklerinin bin hektarlık orman arazisini istila ettiklerini ifade eden Zonguldak İşletme Müdürü Nizamettin Ören, "Mekanik mücadelede orman köylüleri kullanılıyor. Bu işi erkeklerden çok bayanlar tercih ediyor. Ancak bayanlar da erkekler kadar iyi çalışıyor" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2005 Cuma 12:50:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?