3
Mayıs
2024
Cuma
ZONGULDAK

Ormanlara MOBESE

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bartın Valisi İsa Küçük'ü makamında ziyaret etti.

Ormanların belirli noktalarına mobese sistemi kurulacağını belirten Eroğlu, "Tüm Türkiye sınırları içerisindeki ormanların belirli noktalarına mobese sistemi kurulacak. Bu sayede en ufak dumanı bile sistem sayesinde Ankara'dan görebileceğiz" dedi.


Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Bartın Valisi İsa Küçük'ü makamında ziyaret etti. Türkiye'de bakanlık olarak 2 bin 300 dönüm arazide ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını belirten Eroğlu, "Türk Silahlı Kuvvetleri başta olmak üzere tüm kurumlar bize destek oldu. Bu sayede Türkiye'deki kuraklığı gidermeyi planlıyoruz. Havadan müdahale konusunda sıkıntılar çözüldü. Geçen yıl dünyada en başarılı ülke Türkiye oldu. 80 yılın en kurak yılını yaşadık. Sıcaklık çok fazlaydı. Yangın riski çok daha büyüktü. Orman teşkilatımızla gurur duyduk" dedi.


Yunanistan, İtalya, gibi ülkelerde yanan alanların 20 kat fazla olduğunu anlatan Eroğlu, şöyle konuştu: "Yunanistan'da birçok insan öldü. İspanya, Arnavutluk, Makedenyo ve Suriye'de önemli yangınlar oldu. Suriye'de yaşanan en son orman yangınına bizim ekip gitti. Yoksa Türkmen köyleri tamamen yanacaktı. Biz müdahale ettik. Suriye'ye girip yangınları söndürdük. Bu yıl daha da hazırlıklıyız. Sadece helikopter ve uçakla değil karadan yangın söndürme ekipmanları alarak takviye yaptık. Orman işlerinde su sıkıntısı çekilen yerlerde havuz ve gölet yaparak yangına kısa sürede müdahale edilmesi şeklinde çalışmamız var."

TÜRKİYE'NİN ENERJİ SORUNU


Bartın Valisi İsa Küçük'ü ziyareti sırasında basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'nin enerji ihtiyacına değindi. Çevreyi tahrip etmeden, çevreyle uyumlu madencilik yapılmasına müsaade edebileceklerini belirten Eroğlu, şöyle konuştu: "İncelemeler yapılıyor ve önümüzdeki haftalarda belli olacak. Enerji bizim için çok önemli. Türkiye'de her yıl yüzde 7.03 civarında artış oluyor. Bu dünya ortalamasının 4- 5 katı. Geçen yıl 8.04 artış oldu. 191 milyar kilovat saat elektrik sarfiyatı var. Yaklaşık 200 milyar kilovat saat. Türkiye'de 2020 yılında elektrik sarfiyatının 500 milyar kilovat saat olacağını bekliyoruz. Bu şekilde enerji ihtiyacını karşılamalıyız. Bunun için hidroelektrik, kömüre dayalı termik santraller, doğalgaza çevrim santralleri ile rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji kaynakları var. Şu an Türkiye'de ağırlıklı olarak termik santral tercih ediliyor. Hidroelektrik santralleri bunun yüzde 30'unu, termik santrallerde yüzde 51'ini karşılıyor, yani tercih ediliyor."


Bundan önceki yıl 47 milyar kilovat saat enerji elde ettiğimizi anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de 50 milyar kilovat saat enerji üretebilecek santral var. Bu da Türkiye'de kullanılan enerjinin 4'te 1'ini karşılıyor demektir. Gelecekte enerji ihtiyacını karşılamak için termik veya hidroelektrik santral yapmak gerekir. Özel sektörü devreye sokacağız. 18 bin 500 megavatlık enerji potansiyeli özel sektöre açıldı. Özel sektör inşaatları devam ederken, bir kısmı da proje safhasında. Geri
kalanında nükleer veya termik santrallerle karşılaşabiliriz. Uygun yerde uygun şekilde planlandığı ve tedbirlerin alındığı yerdeki kömüre dayalı termik santrallere sıcak bakıyoruz. Enerji ihtiyacını karşılamak için yenilenebilir enerji kaynaklarını harekete geçirmemiz gerekir. Bunlar yetmeyeceği için nükleer veya termik santralleri hayata geçirmeliyiz."


Bartın Valisi İsa Küçük de Çevre ve Orman Bakanına Bartın hakkında brifing verdi, Amasra'da yapılan işlemeli kahve fincanı takımı hediye etti.

iha
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2008 Pazartesi 14:18:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?